Экология Украины


Популярные статьи

Партнеры





Лучший Детский форум





Сова болотяна

Asio flammeus (Pontoppidan, 1763)
Клас — Птахи (Aves)
Ряд — Совоподібні (Strigiformes)
Родина — Совові (Strigidae)
Природоохоронний статус - Рідкісний.

Ареал виду та його поширення в Україні
Охоплює Пн. Євразію, Пн. Америку та частково Пд. Америку. Зимує в пд. частинах свого ареалу. Гніздиться на усій території України, за винятком Карпатських та Кримських гір. У Закарпатській обл. гніздування не доведене, але токування зареєстровано у придатних для оселення біотопах в Ужгородському (окол. м. Чопа,р. Латориця) та Берегівському (окол. с. Дейде)р-нах. Зимує на усій території України.

Чисельність і причини її зміни
Загальна чисельність популяції виду в Україні точно не відома; ймовірно, вона становить 850–1700 пар. З 1960-х рр. відбувається значне зниження щільності гніздування. Відносно звичайним буває тільки у роки підйому чисельності основних видів жертв — мишоподібних гризунів. Скорочення чисельності спричиняють сільгоспроботи з використанням техніки, випасання худоби, випалювання рослинності у весняний період та безпосередній відстріл мисливцями.

Особливості біології та наукове значення
Осілий і кочовий птах. Заселяє заплавні і суходільні луки, низинні болота, дрібнолісся біля кинутих полів, вирубки. Гнізда влаштовує на землі, часто на купинах, під кущами верби чи низькорослих дерев. Кладка з середини до кінця квітня. У повній кладці 3–6 яєць. Насиджування триває 24–28 днів. В осінньо-зимовий період кочує на досить великі відстані. Живиться переважно мишоподібними гризунами, також ловить птахів і комах.

Морфологічні ознаки
Довжина тіла — 34–42,3 см, розмах крил — 83,7–109,2 см, маса 320–430 г. Самці менші за самок. Статевий диморфізм у забарвленні не виражений. Голова кругла з невеликими «вушками», лицьовий диск добре виражений. Спина і верх крил вохристо-бурі, черево жовтувате з тонкими бурими поздовжніми смужками. У польоті на згинах довгих крил помітні темні плями. Ноги і пальці покриті жовтими перами. Дзьоб і кігті бурувато-чорні. Очі жовті.

Режим збереження популяцій та заходи з охорони
Знаходиться під охороною Бернської конвенції (Додаток ІІ) та CITES (Додаток ІІ). Разом з іншими птахами охороняється в заповідниках та національних природних парках України. Треба охороняти придатні для гніздування виду водно-болотні біотопи, проводити роз’яснювальну роботу серед мисливців.

Розмноження та розведення у спеціально створених умовах
Відомостей немає.

Господарське та комерційне значення
Не має, хоча безсумнівно є корисним птахом, що знищує мишоподібних гризунів. Має естетичне значення як єдиний вид сов нашої фауни, який трапляється у відкритому ландшафті.

Основні джерела інформації:

Гузий, 1987;
Степанян, 1990;
Пирогов, 1991;
Приклонский, 1993;
Кузьменко, 1994;
Кийко, Якубеня, 1995;
Скільський, Годованець, 1996;

Автор: : Ю.В. Кузьменко
Фото: І.І. Землянських

Совоподібні занесені в Червону книгу України

- ПУГАЧ Bubo bubo (Linnaeus, 1758)

- Сова довгохвоста Strix uralensis (Pallas, 1771)

- Сова бородата Strix nebulosa (Forster, 1772)

- Сич волохатий Aegolius funereus (Linnaeus, 1758)

- Сичик-горобець Glaucidium passerinum (Linnaeus, 1758)

- Cовка Otus scops (Linnaeus, 1758)




автоковрики для Mazda портал | Атомная энергетика