Экология Украины


Популярные статьи

Партнеры





Лучший Детский форум





Українські екологи виступили проти скандального законопроекту Литвина про відстріл бакланів

Прилетіти з вирію – наразитися на кулю. Українські екологи знову здійняли галас навколо скандального законопроекту спікера Литвина про відстріл бакланів. Бо певні – його незабаром розглядатиме парламент. Чи побакланять баклани навесні - Олена Гайван. Він у столичному зоопаркові один. Мешкає біля озера серед качок.

Працівниця зоопарку:

Я думаю, він буде зватися маленький Литвин.

Так тутешні називають великого материкового баклана. Прізвище голови Верховної Ради птаха отримала ще два роки тому. Спікер парламенту Володимир Литвин ініціював зміни до закону про мисливство, щоб дозволити відстрілювати бакланів без обмежень та поза сезоном полювання.

Тоді в Криму на бакланів спікерові пожалілися лісники. Мовляв, бакланів послід вбиває все живе на поверхні. Мертва земля на сході Криму вже сягнула 200-т гектарів, і якщо птахів не зупинити, пустка ширшатиме, кажуть місцеві лісники. Тож для них закон про відстрілювання та виловлювання бакланів на часі.

Олексій Новиков, директор ДП «Ленінський лісгосп» АР Крим:

Все те вопросы, которые мы отрабатывали – и крики тревожные птиц, и зажигать, и лазать по деревьям – ничего не принесло нам облегчения. И шумовое отпугивание тоже не принесло облегчения.

Баклани – санітари моря, нагадують кримські екологи. Живляться хворою рибою. Тож рятують морських мешканців від пошестей.

Тетяна Шаманаєва, журналістка, еколог:

Естественное место обитания их уничтожили, а нового не создали, что бакланы сделали – заселили деревья. Куда им деваться? И вообще гибелью бакланов леса эти не спасешь. Просто не надо сажать леса, где они никогда не росли и уничтожать естественную среду бакланов. И тогда никакой проблемы не будет.

Якщо за цей закон депутати таки проголосують, баклани в Україні зникнуть, певні столичні орнітологи.

Володимир Борейко, директор Київського еколого-культурного центру:

Да, большой баклан – это обычная птица для Крыма. Есть еще два вида на него похожих бакланов – хохлатый и малый баклан, которые занесены в Красную книгу. Если мы объявляем бакланов вне закона и призываем охотников мочить их в сортире, то будут мочить всех подряд. То бакланы, которые в Красной книге вообще исчезнут.

Автор «антибакланівського» законопроекту Володимир Литвин свого почину не коментує. У прес-службі спікера кажуть, проект давнішній і Литвин над ним не працює. Втім і не відкликає, каже голова парламентського екологічного комітету Анатолій Семинога. Тож у комітеті змушені думати про бакланів.

Анатолій Семинога, голова парламентського комітету з питань екологічної політики:

Існує позитивний висновок Держкомлісгоспу та Мінекології. Вони наполягають на його прийнятті, і негативний висновок академії наук. Тому ми будемо ще розглядати та радитися між депутатами.

Нині українські баклани за кордоном. У вирії. Повертатися на рідну землю птахи почнуть у березні. Екологи побоюються, що Батьківщина зустріне їх пострілами. І нагадують сумнозвісний китайський досвід 50-х років минулого століття.

Володимир Борейко, директор Київського еколого-культурного центру:

Куча китайцев рассредоточилась по полям, и гремели трещоткам, а воробьи падали замертво. Миллиарды воробьев уничтожили. За полгода расплодились гусеницы, и китайцы остались без урожая, а воробьев стали покупать в СССР за валюту.

Такі перспективи можуть лишити Литвина із київського зоопарку єдиним бакланом в Україні.

Джерело: "Вікна", СТБ

Добавить в: