Экология Украины


Популярные статьи

Партнеры





Лучший Детский форум





Тече вода,тече брудна

Аварії, що регулярно «рвуть» каховський колектор, можуть спровокувати масштабну екологічну катастрофу на півдні України.
Упродовж двох тижнів унаслідок прориву каналізації в місті Каховка в Каховське водосховище потрапляли стічні води. Місцева влада стверджує, що це ніяк не позначилося на якості питної води, а мешканці Херсонщини та Миколаївщини обурені: невже злив фекалій — це вже навіть не привід для занепокоєння?

— Аварія сталася на глибині семи метрів. Роботи з її усунення коштували муніципальній скарбниці не менш 80 тисяч гривень. Однак на цьому проблеми не скінчилися, — розповів «УМ» мер Каховки Олександр Карасевич. — Адже колектор та очисні споруди міста побудували 43 роки тому. Вони вже прогнили й потребують негайної реконструкції, яка коштуватиме рівно в тисячу разів дорожче. Але наразі ми ніде не можемо «вибити» ці кошти для міста...

Потрібно зазначити, що поряд із Каховським водосховищем, нижче за течією розташований водозабірник, з якого отримує воду півмільйонний Миколаїв. Однак, за версією «Миколаївводоканалу», приводів для занепокоєння немає.

— Той обсяг аварійних скидів, який через прорив колектора потрапив у Дніпро — просто крапля в морі, — повідомив керівник прес–служби ДКП «Миколаївводоканал» Тарас Кремінь. — Після аварії ми посилили контроль за якістю води — протягом дня по кілька разів воду перевіряли. Ніяких змін у воді не було виявлено, тому в мешканців Миколаєва й області немає підстав для хвилювання.

Ці слова були б втіхою в тому випадку, якби аварія, що сталася, — була б чимось унікальним. А відтак люди мали впевненість у тому, що нічого подібного більше не станеться. Однак не дарма ж фахівці порівнюють каховський колектор із «мінним полем», яке в будь–яку хвилину може дати новий фонтан фекалій. Тактика накладання нових «латок» на стару трубу давно вже себе не виправдовує.

Скидання забруднених вод у Каховське водосховище давно вже стало звичною практикою для комунальних підприємств міст і селищ, розташованих по берегах рукотворного моря. Наприклад, у сусідньому з Каховкою місті Бериславі, очисні споруди не можуть доукомплектувати необхідним обладнанням уже добрий десяток років — там теж існує проблема з грошима. «Символічно» знезаражені фекалії з року в рік ллються в балки, що раніше слугували нерестовищами для цінних промислових видів риб, яким дамба Каховської ГЕС перекрила дорогу в плавні. Тепер лящ, тарань і короп намагаються триматися від берега подалі. Та й для людей літній період купання в Каховському морі частенько закінчується проблемами із самопочуттям: це й загострення алергічних захворювань, i проблеми зі шлунком. Недарма ж санепідслужба ось уже багато сезонів поспіль не дає офіційного дозволу на відкриття більшості місцевих пляжів. Якщо ситуація з постійними проривами каналізації не зміниться до початку літнього сезону — значно погіршиться й без того тривожна екологічна ситуація на узбережжі Дніпра, що наразі ще вважається зоною відпочинку.

Нагадаємо, Каховка — «батьківщина» всеукраїнського фестивалю «Таврійські ігри». Влітку сюди з’їжджається кілька десятків тисяч любителів хорошої музики з усієї України. Саме свято давно стоїть на комерційних рейках і приносить місцевим політикам і чиновникам багатомільйонні прибутки ось уже понад десять років. Проте досі Каховка так і не перетворилася на квітуче місто: з якоїсь загадкової причини грошей не вистачає навіть на банальний ремонт каналізації.

Джерело: "Україна молода"

Добавить в: