Экология Украины


Популярные статьи

Партнеры





Лучший Детский форум





Чому діти хворіють на рак?

Чому злоякісні новоутворення виникають у дітей, які лише починають жити ? Злоякісні новоутворення у дорослих онкологи пояснюють шкідливими звичками, поганою екологією, хімізацією побуту тощо. Але коли рак виявляють у дітей і навіть немовлят, які лише з’явилися на світ, мимоволі запитуєш: чому і за що?

Нині онкологія привідкрила завісу таємниць виникнення деяких видів раку. Скажімо, головною причиною раку легень вважають куріння, раку шлунка – тривалі не вилікувані гастрити внаслідок гелікобактерної інфекції, раку шийки матки – статеве зараження в ранній юності папіломатозною інфекцією. А що провокує рак у діток, які лише починають жити? До слова: сьогодні, 15 лютого – Міжнародний день дітей, хворих на рак.

Генетичний брухт

Велику частку відповідальності беруть на себе батьки, оскільки саме їхні гени часто несуть дітям “генетичний брухт”, замість чіткої програми розвитку дитячого організму. Цікаві дослідження з цього приводу провели закордонні генетики, котрі визначали тонкі порушення в геномі людини під час вдихання тютюнового диму: виявляється, що навіть короткочасне навантаження організму продуктами тліючої цигарки з мільярдами часточок бензпірену та агресивних смол, викликає генетичні порушення.

Якщо кинути курити, робота порушеного генетичного апарату дещо вирівняється, однак уже ніколи не досягне рівня людини, яка не палила. Тож молодь, яка планує народити здорових дітей, має знати про “генетичні рубці” шкідливих звичок і доходити певних висновків. Щоб потім, не дай Боже, не довелося дивуватись, чому в немовляти раптом виявили онкологію.

Хімізований побут і довкілля

Інші фактори ризику – екологічні та побутові. На жаль, людина сама створила цілий клас хімічних сполук, що дуже стійкі в природному середовищі, здатні накопичуватися в біологічних об’єктах (водоростях, рачках, рибі), а потім потрапляти в організм разом з їжею в концентраціях, що в тисячі разів перевищують допустимі рівні. Такі речовини руйнують гормональну та імунну системи маленької дитини і належать до класу “ендокринних руйнувачів”. Їх доволі багато – це хлорорганічні пестициди, продукти хлорування целюлози під час виготовлення паперу, органічні сполуки хлорування питної води, діоксиноподібні домішки у продуктах згоряння пластикового сміття, викиди хімічної, текстильної та машинобудівної промисловості. Чудові та корисні вогнетривкі рідини (моторні масла, гідравліка) та електростійкі матеріали в конденсаторах насправді виявилися досить шкідливими “ендокринними руйнувачами”, що забруднюють екологію та зберігаються у ґрунтах і водоймах десятки років.

Сенсаційні результати у 1970-х роках оприлюднили дослідники Великих Озер півночі США, коли виявили різке перевищення рівня діоксиноподібних речовин у рибі, що становила основу раціону населення узбережжя. Вивчаючи здоров’я дітей у сім’ях, що харчувалися рибою цих озер, вчені зафіксували їх значне і тривале відставання в розумовому розвитку аж до 13-річного віку.

У екологічно безпечних районах діти хворіють частіше

Рівень гормонально-залежного раку в розвиненому світі стрімко зростає і причиною цього вчені називають естрогенізацію екологічного середовища (екос- від грецького “дім”). Тож логічно виникає запитання: чи можна уникнути загрози дитячої онкології, покинувши забруднені території і оселившись у відносно екологічно чистому регіоні? Як не дивно, але за даними аналізу захворюваності, встановлено, що рівень дитячої онкології у “чистих” районах навіть дещо вищий, ніж у екологічно забруднених. Так, за даними Львівського канцер-реєстру, відсоток дітей, у яких виявили злоякісні новоутворення, найвищий у екологічно безпечних районах – Бродівському, Сколівському, Стрийському, Турківському. Чому? Можливе пояснення цьому дають генетики: люди сільських та гірських районів живуть локальними групами з тісним, майже внутрішньородовим обміном генів, що збільшує вірогідність прояву однотипних генетичних мутацій, які в решти населення під час змішування різних генетичних груп перекриваються здоровими варіантами генів.

Найчастіше в Україні у дітей виявляють такі види раку: лейкемію та пухлини мозку (дані Національного канцер-реєстру України). Від них найчастіше і помирають діти. Дещо менше малеча хворіє на пухлини нирок та лімфоми. Вчені доводять, що головною причиною захворювань у дітей з вродженими пухлинами нирок є вроджена чи спадкова генетична мутація.

Ризик “підхопити мутацію” впродовж життя має кожен, однак у кожного також працює система очищення ДНК від таких мутацій. У який бік перехиляться шальки терезів? Перехилитися їм у бік зародження ракових мутацій допомагають шкідливі звички – тютюнокуріння, зловживання канцерогенними продуктами (копченості, смажені продукти та напівфабрикати, консерванти і барвники), нестача свіжих овочів та фруктів, надмірно калорійна та жирна їжа, малорухомий спосіб життя, споживання гормонально активних речовин (гормональні контрацептиви, анаболічні гормони, до яких нерідко вдаються юнаки заради краси чи спортивного вигляду тіла, харчування м’ясом тварин, до корму яких додавали прискорювачі росту).

Джерело: «Львівська Поштa»

Добавить в: