Экология Украины


Популярные статьи

Партнеры





Лучший Детский форум





Чорнобильська катастрофа навчила весь світ жити по-іншому - директор НІСД А.Єрмолаєв

Чорнобильська катастрофа навчила весь світ жити по-іншому. Вона засвідчила, що подолання її наслідків не може бути справою однієї країни. Про це сказав директор Національного інституту стратегічних досліджень (НІСД) Андрій Єрмолаєв під час свого виступу на круглому столі "Державна політика подолання наслідків аварії на Чорнобильській АЕС: час змін настав", що відбувся у НІСД за участю представників центральних і регіональних органів влади, авторитетних науковців, експертів, громадськості та ЗМІ.

"В України є дуже важливий у міжнародному масштабі досвід - це досвід реабілітації територій і досвід соціальної реабілітації людей", - наголосив А.Єрмолаєв, зауваживши, що жертвами Чорнобильської катастрофи мимоволі стали мільйони людей.

За його словами, напередодні 25-ї річниці трагедії українське суспільство розраховує, що наші міжнародні партнери виконають взяті на себе зобов'язання щодо фінансової допомоги у формуванні необхідних безпекових механізмів і будуть брати більш активно участь у програмах реабілітації територій, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.

Аварія на ЧАЕС є загальнонаціональною проблемою, підкреслив А.Єрмолаєв. Тому реабілітація забруднених територій має стати таким же національним проектом, як і будь-який інший, що пов'язаний із долею країни. "І цей проект має стати не проектом допомоги, а проектом розвитку. Ми вважаємо, що нині треба серйозно переглядати стан територій, землі, населених пунктів. Потрібен також і глибокий моніторинг, аби програми їх освоєння та нових можливостей були більш адекватними та об'єктивними", - зазначив він. При цьому директор НІСД вважає, що такі заходи важливо здійснювати не лише на рівні вчених чи центральних гілок влади, але й на рівні регіональних еліт. Він висловив переконання, що це дасть можливість подолати фобію в українському суспільстві стосовно ядерної енергетики.

"І Чорнобильська трагедія, і трагедія на японській АЕС "Фукусіма-1" начебто свідчать про те, що слід по суті переглядати долю ядерної енергетики", - констатував А.Єрмолаєв, однак такий підхід він вважає недалекоглядним. За його словами, останні наукові технологічні розробки свідчать про те, що є можливість переходити до роботи із незбагаченим ядерним паливом. "Такі наробки є, і я думаю, що в ХХІ сторіччі людство навчиться освоювати технології, які дозволять максимально використовувати мирний атом із мінімальним ризиком для природи, здоров'я людини та екології в цілому", - резюмував директор НІСД.

Автор: Наталія Андрусенко, КИЇВ. 29 березня 2011 року.

Джерело: УКРІНФОРМ

Добавить в: