Экология Украины


Популярные статьи

Партнеры





Лучший Детский форум





Чиста планета — справа кожного

Щороку кожен українець викидає близько 14 тонн сміття — в п’ять разів більше за середньостатистичного європейця. Загальна площа сміттєзвалищ по Україні вже сягнула розмірів держави Люксембург. Усіх, хто не хоче жити на смітнику, запрошують приєднатися до екологічної акції «Зробимо Україну чистою».

До Дня навколишнього середовища в Україні в буквальному сенсі наводитимуть порядок: 16 квітня з 11.00 до 14.00 волонтери проекту по всій країні прибиратимуть парки та інші зелені зони від сміття. Організатори дійства сподіваються залучити до акції «Зробимо Україну чистою» щонайменше 50 тисяч волонтерів.

В Одесі проект вже стартував. На його офіційному сайті (www.letsdoit.org.ua) можна означити «галочкою» територію або район міста, де є стихійні смітники. (Таким чином «карта забруднень», якою користуватимуться волонтери, буде доповнена та відкоригована.) Там само не байдужі до проблем довкілля можуть заповнити коротку анкету і стати волонтером проекту.

Сміття, яке зберуть протягом акції, обов’язково пройде процедуру сортування. Скло, папір і пластик відвезуть на переробку. Інакше не може бути, точніше — не повинно бути. Адже виробництво пластику збільшується на 9% щороку, саме тому, що не всі «доросли» до «екологічної свідомості» — до розуміння необхідності сортувати сміття та економити ресурси планети. А вони, до речі, вичерпні. Як то кажуть, усе колись закінчується. Так буде і з нафтою, якої, за прогнозами вчених, вистачить лише на 15 — 20 років. Та відстрочку катастрофи сучасної техногенної цивілізації можна подовжити: одна тонна переробленого пластику економить 750 кілограмів нафти…

Акція «Зробимо Україну чистою» проводиться під патронатом волонтерів ООН та не є політичною. Мета проекту — привернути увагу суспільства до вищезазначених проблем. Надмета — докорінно змінити ставлення до навколишнього середовища. Одним з ініціаторів акції виступає Рада громадських молодіжних організацій, що об’єднує найбільші молодіжні організації Одеси.

нах світу. Рекорд побила Словенія, яка при населенні 2 мільйони осіб зуміла вивести на прибирання 250 тисяч людей. «Можливо, екологічний подвиг словенців надихне і наших співгромадян творити дива тут і зараз», — сподівається на успішність проекту його координатор на Півдні України Юрій Станчак.

Якщо бодай кожен десятий підтримає акцію, Україна згодом і справді стане чистою. Мріється, що цю ініціативу вподобає кожен.

Автор:Олена МИЛОСЕРДНА

Джерело: Газета «Чорноморські новини»

Добавить в: