Экология Украины


Популярные статьи

Партнеры





Лучший Детский форум





На Черкащине за пять лет уничтожили речку

Екологічне лихо на Черкащині. Там майже знищили одну з приток Дніпра. Останні п'ять років у річку Золотоношку з сусіднього райцентру - скидають неочищені каналізаційні стоки. У водоймі загинуло майже все живе. Жителі навколишніх сіл та екологи б'ють на сполох. Якщо викиди не припинити, річка перетвориться на мертву калюжу.

За однією зі стародавніх легенд, колись ця річка виносила на берег золоті прикраси - за що і отримала назву Золотоношка. Нині ж тут можна побачити лише сміття та мертву рибу.

Кілька років тому на берегах Золотоношки гніздувалося чимало птахів - річка належить до Липівського орнітологічного заказника. Тепер через сморід і бруд - тут порожньо. П'ять років тому - очисні споруди містечка Золотоноша вийшли з ладу - і каналізаційні стоки потекли в річку.

Микола Веграй, дачник:

- Коли з'їжджають наші дачники - іде інтенсивне скидання, особливо в осінньо - зимовий період.

На берегах Золотоношки чимало сіл та дачних кооперативів. Люди скаржаться: вода із домашніх свердловин тхне нечистотами.

На початку двотисячних міські очисні споруди з комунальної власності передали приватному підприємству. Саме воно мало опікуватися їх станом. Та аварії тут траплялися регулярно. Викиди каналізаційних стоків у річку не припинилися навіть після того, як обласна влада виділила гроші на ремонт очисних споруд.

Павло Матвєєв, начальник ГУ екологічної інспекції в Черкаській області:

- Просто перекачивались деньги. Это очень большие суммы. Убытки составили 3 миллиона 700 тысяч.

Проти підприємства обласна прокуратура порушила кримінальну справу. І на початку цього року очисні споруди повернули в комунальну власність Золотоноші. Міські чиновники запевняють: їх ремонт уже розпочато.

Віталій Войцехівський, міський голова міста Золотоноша:

- В перші місяці жителі не відчують покращення, тому що поки розпочалась реконструкція першої черги очисних споруд.

Для капітального ремонту споруд місту потрібно близько 30 мільйонів гривень. Третину суми уже виділили з обласного бюджету.

Автор:Станіслав Кухарчук. Павло Тимошенко. Новини. ТК Інтер. Черкаська область

Джерело: ТК Інтер

Добавить в: