Экология Украины


Популярные статьи

Партнеры





Лучший Детский форум





Приватизація й вирубка лісу, який допомагає долати наслідки Чорнобильської катастрофи

Експерти Інституту ботаніки Національної академії наук України б'ють на сполох: дерибан близько 100 гектарів лісу столиці так і не скасований, а місцева влада сусіднього для киян смт. Коцюбинське вже прийняла рішення роздати ще близько 700 гектарів лісу.

"...суттєво зменшиться акумуляційна ємність зелених насаджень, що залишаться, у зв'язку із знищенням лісового масиву, який тепер виконує виключно важливу буферну функцію, зокрема з мінімізації негативного впливу важких металів та сполук, включаючи й міграцію радіоактивних елементів.

Останні, саме завдяки акумуляційній здатності лісових угруповань утилізувати названі елементи і сполуки, суттєво послабили і зменшили вплив радіоактивного забруднення на м. Київ та прилягаючі території.

З огляду на сучасні техногенні катастрофи, що постійно відбуваються, охарактеризований та інші лісові масиви навколо м. Києва, а також всіх міст і населених пунктів України мають бути збережені саме з огляду на їх захисне, в поліфункціональному розумінні, значення.

Крім цього, з відчуженням лісового масиву під будівництво зросте рекреаційне навантаження на відповідні екотопи, що залишаться. Вони обмежуються долиною р. Ірпінь, і не є значними за площами, тому, звичайно, не забезпечать зростаючих рекреаційних потреб житлових масивів м. Києва і смт. Коцюбинське, які розширюються. Це суттєво зменшить рівень якості довкілля і відповідно життя населення.

Виключення лісового масиву завдає непоправної шкоди унікальному біологічному різноманіттю, яке і тепер вже функціонує в умовах надмірного антропогенного впливу.

З огляду на висловлене вважаємо, що відчуження лісового масиву біля смт. Коцюбинське у приватну власність є екологічно вкрай небезпечним, зокрема з огляду на близькість четвертої чорнобильської зони, біологічно руйнівним, економічно невиправданим, непатріотичним і аморальним," – йдеться в експертному висновку провідних наукових співробітників Інституту, докторів наук Д. Дубини та П. Устименка, які особисто виїздили в цей ліс задля обстеження території на прохання журналістів.
Мешканці Києва й Коцюбинського, які вже роками ходять з представниками прокуратури області по судах й вже перестали розраховувати на правоохоронну систему держави, вирішили подати самостійні позови до суду.

На останньому засіданні у справу в інтересах держави вступила прокуратура міста Києва

"Коли ти ніби маленький громадянин і намагаєшся третій рік боротись з системним дерибаном і чуєш про те, що прокуратура прийшла і доєдналася до твого позову, збирається захищати те ж саме, що і ти...Хоча у це і важко віриться, але у це дуже хочеться вірити. Жуків острів й інші дерибани припинені, може і нам пощастить," – з надією говорить коцюбинчанка Юлія, яка подала свій позов до суду.

"Прокуратура міста Києва в інтересах громади відстоює в окружному адміністративному суді повернення земель Святошинського лісопаркового господарства," – пояснює позицію Прокуратури міста Києва прес-секретарка прокурора столиці Мирослава Мушка.

Ще немає рішення суду, але адвокати говорять, що прокуратура не вступала б за даних умов у справу, щоб програти.

А поки нові подробиці дерибану.

У проектах рішень депутати селищної ради Коцюбинського на наступній сесії, 12 травня, знову планують відхилити протест прокурора Ірпеня. Виявляється, окрім згаданих раніше 5 кооперативів, яким роздали понад 500 гектарів, прокуратура вже виявила й 6-й.

Залишається з'ясувати, скільки гектарів лісу списали на житлово-будівельний кооператив "Коцюбинське" і хто до цього кооперативу входив на момент землевиділення.

Автор: Ірина Федорів

Джерело: "Українська правда"

Добавить в: