Экология Украины


Популярные статьи

Партнеры





Лучший Детский форум





На Кременчугском водохранилище массово гибнет рыба

На Кременчуцькому водосховищі поблизу Черкас масово гине риба. Такі випадки місцева риб-охорона фіксує щотижня у різних місцях Дніпра. Причини мору намагається встановити ветеринарна служба. Подробиці у наших кореспондентів.

Черкаські рибоохоронці мало не щотижня фіксують масову загибель риби на Дніпрі. Кажуть, знаходять її в різних місцях. Ось ці дві сотні мертвих рибин виявили поблизу Черкас.

Анатолій Тім, заступник начальника ГУ рибоохорони в Черкаській області:

- Найбільше гине лящ , така риба гине, як товстолоб. Відбувається постійно це, відбувається в літній... у весняно - літній період.

Щоб з'ясувати причину мору ветеринарна та санітарна служби Черкас відібрали зразки загиблої риби. Результати обіцяють оприлюднити на початку наступного тижня. Але попередні висновки вже зробили.

Василь Заболотний, ветеринар:

- Риба містить сліди механічного ушкодження: видалені очні яблука , відсутні плавники. Нанесла, важко сказати... можливо, птиця . Птиця, яка харчується рибою, водоплавна птиця , ну явно що не чайка.

Рибоохоронці схиляються до того, що цей птах - великий баклан. Він якраз гніздується на річках Центральної України. Зоолог Євген Ван підтверджує - баклани можуть пірнати на глибину до п'яти метрів і дзьобом наколювати рибу. Але нічого поганого в цьому зоолог не вбачає.

Євген Ван, зоолог:

- Как любой природный механизм в экологической системе, это может быть даже польза , потому что бакланы, когда выбивают большие косяки рыбы, то тем самым они способствуют выживанию более крепких и здоровых рыб.

Але співробітники рибоохорони налаштовані рішуче. Кажуть, якщо аналізи підтвердять, що риба гине від бакланів - проситимуть в природоохоронних органів дозволу на відстріл цих птахів.

Автори: Станіслав Кухарчук, Павло Тимошенко, Новини, Телеканал "Інтер", Черкаси.

Джерело: Подробности

Добавить в: