Экология Украины


Популярные статьи

Партнеры





Лучший Детский форум





На Донеччині трупи свиней отруюють життя цілому місту (ФОТО)

Мешканців міста Дружківка на півночі Донеччини вже близько чотирьох років турбує проблема сусідства зі свинокомплексом, що знаходиться в селі Червонозоряне. До нестерпного «аромату», який доноситься звідти і шодня окутує місто, дружківчани вже потроху звикли, як виявилася нова загроза, яку несе ферма. Поруч із нею журналісти знайшли кілька могильників, куди скидають трупи свиней. А неподалік від них тече струмок, що впадає в річку Кривий Торець, яка є складовою водної артерії регіону «Сіверський Донець-Донбас».

Довідка NGO.DONETSK.UA: «Агрофірма Шахтар» - дочірнє підприємство акціонерного підприємства «Шахта ім.. А. Ф. Засядька», яке контролюється народним депутатом Юхимом Звягільським. Агрофірма складається з 22 сільськогосподарських підприємств, які розташовані на півночі регіону та в Харківській області. Має мережу з 60 фірмових магазинів в містах і селах Донеччини і Харківщини.

Першим забив на сполох дружківчанин Віктор Муханько, який виявив могильник. Він вважає, що таке сусідство може нести загрозу життю людей внаслідок того, що відходи з могильника через грунтові води потрапляють в річку. Віктор Федорович запросив журналістів і представників екологічної інспекції до місця захоронення худоби. Могильник можна помітити за великим скупченням воронів та мух, а також відчути за жахливим смородом. Він являє собою велику яму, накриту старими будівельними плитами, в яких зроблені отвори для скидання свиних туш. Доступ до могильника вільний, жодного загородження не було, самі отвори відкриті, а поруч можна помітити сліди шин вантажівок. Геннадій Терновський, інспектор Торецької міжрегіональної екологічної інспекції, на місці склав акт про порушення, а директор філії «Червона зірка» ДП «Агрофірма «Шахтар» Анатолій Голованов пообіцяв їх усунути.

Варто згадати, що за чинним законодавством в Україні заборонено створення могильників – утилізація мертвої худоби повинна відбуватися в інший спосіб. Після візиту інспекції та публікацій у місцевих газетах з керівництва агрофірми було стягнено штаф у розмірі 850 гривень.

Журналіст Порталу неполітичних новин вирушив до місця подій, щоб пересвідчитися у наявності порушень, а також у тому, що проблема вирішується. Неподалік від свинокомплексу дійсно розташований могильник. Очевидно, це не той, що нещодавно інспектували. Цей могильник огорожений метровим парканом, який закривається на замок.

За парканом – три бетонних плити, під якими заховані туши свиней. Земля під ними просідає - одна вже частково впала і не виконує функції загорожі. На двох інших плитах - дерев'яні кришки від люків, в яких облаштована «братська могила» жертв свинокомплексу. Те, що це саме могильник, видає шум від рою мух, і ворон, який вилетів з-під плити. Поруч розкидані розтрощені уламки бетону та плити для нових поховань.

Мешканці села Червонозоряне відмовлялися називати свої імена та обговорювати тему свинокомплексу з журналістами, але скзали, що вважають його шкідливим для здоров'я. «А що робити? Іншої роботи в селі немає!» - сказала жінка.

А от мешканці Дружківки охоче розповідали про своє ставлення до свинокомплексу, відчувалося, що ця проблема – болюча для них.

Ольга, 63 роки:

Цей сморід від свинарників відчуваємо навіть у віддалених мікрорайонах міста. От так і живемо і нюхаємо – а куди діватися?

Олександр, 45 років:

Оцей свинарник вже який рік поспіль смердить, а тепер ще й могильники повідкривали – чули? Поки всіх нас не отруять – не заспокоються!

Світлана, 38 років:

Вони (керівництво агрофірми – авт.) постійно обіцяють привести свинарники у відповідність до санітарних норм і щоразу вішають нам локшину на вуха. Скільки можна терпіти ці «аромати живої природи»? Це справжнє свинство!

Марія Сергіївна, 79 років:

Давно вже треба цього буржуя Звягільського посадити! А при Радянському Союзі він би вже сидів! Зажралися вони у Верховній Раді, а сморід від них аж сюди долітає!

Директор філії «Червона зірка» Анатолій Голованов повідомив, що після перевірки інспекції вони вивозять туші свиней у Костянтинівку, де їх переробляють на кісну муку. «А кому вона зараз потрібна? Та нікому!» - поскаржився Анатолій Михайлович. В найближчих планах керівництва агрофірми – обладнання власних майданчиків для спалювання трупів тварин в межах свинокомплексу.

Можна погодитися з однією з опитаних – те, що відбувається в Дружківці – це справжнє свинство. Але винні в цьому не ті свині, яких вирощують на фермі, а ті, які можуть впливати на ситуацію, але роблять вигляд, що нічого не відбувається. Бо неозброєним оком видно, що тут порушені санітарні, екологічні норми і найбільше від цього страждають прості дружківчани. А хтось цього вперто не помічає, бо так значно вигідніше, адже віз і нині там, бо могильник і досі не прибрали.

Автор: Павло Островський

Джерело: ngo.donetsk.ua

Добавить в: