Экология Украины


Популярные статьи

Партнеры





Лучший Детский форум





Чи був вибух на "Азоті"?

Поінформований - значить озброєний. Ця фраза яскраво ілюструє потреби і реалії сучасного суспільства. Хтозна, якби у 1986 році, коли вибухнув реактор на Чорнобильській АЕС, і про це повідомили вчасно, пояснили людям, що потрібно робити, то, можливо, кількасот (а то й тисяч) українців були б зараз ще живі. Звісно, це вже в минулому і нічого змінити не можна. Однак минулого тижня сталась подія, яка наштовхнула на думку, що висновки так і не зробили. І якщо щось станеться, нам з вами знову "забудуть" про це сказати.

Що сталось на “Рівнеазоті”? Ранок п’ятниці, 6 серпня, почався з інформації, що на ВАТ “Рівнеазот” стався потужний вибух, який відчули навіть у навколишніх селах. Вранці до редакції газети “ОГО” зателефонував пан Анатолій, житель села Караєвичі Рівненського району, та повідомив, що на хімічному гіганті сталось кілька вибухів: — Приблизно о 5.40 ранку на “Азоті” пролунали вибухи. Спочатку ми навіть подумали, що розпочалася війна. Ми чули два вибухи, а згодом бачили, як хмара пішла на Городок, — розповів Анатолій. Аби з’ясувати, що сталось на хімічному підприємстві, журналісти “ОГО” обдзвонили “офіційні джерела інформації” — установи і владні структури, які відповідають за нашу безпеку і спокій. Ну й головне — саме підприємство ВАТ “Рівнеазот”. Щоправда, отримати вичерпну інформацію на заводі не вдалося. Інженери, відповідальні працівники, помічники директора і ще безліч інших працівників просто “переводили стрілки” один на одного, аргументуючи тим, що не володіють інформацією.

- Поки що я не маю ніякої інформації, - повідомив помічник голови правління ВАТ "Рівнеазот" Ігор ЛОПАЦЬКИЙ. Ще цікавіше стало після коментаря тих, які в першу чергу мали б знати всю інформацію про надзвичайний випадок. У головному управлінні Міністерства з надзвичайних ситуацій у Рівненській області нам повідомили, що вибух - ніщо інше як... навчання. - Нічого страшного не сталося. Це вчора підрозділи МНС готувалися до планових тактико-спеціальних навчань, - прокоментував інформацію про вибухи на ВАТ "Рівнеазот" інспектор центру зв'язків з громадськістю головного управління МНС у Рівненській області Микола ПРОКОПЧУК. - Їх ми проводимо щороку на потенційно небезпечних об'єктах: і на Рівненській АЕС, і на "Рівнеазоті".

Вибухи чи хлопки?

Значно більше поінформованим виявився перший заступник голови Рівненської облдержадміністрації Анатолій ЮХИМЕНКО. Поспілкувавшись із ним по мобільному, вдалося дізнатись, що вибух на ВАТ "Рівнеазот" таки був. - На підприємстві сталась аварійна зупинка. Постраждалих немає, шкідливих викидів також, - повідомив Анатолій Юхименко. За півгодини перший заступник губернатора сам подзвонив на редакційний телефон, аби повідомити деталі.

- Директор підприємства повідомив мені, що сталася аварійна зупинка агрегату з виробництва аміаку внаслідок розриву верхнього відстійника гарячих конденсатів. Виробництво планують відновити через 5-7 днів після ремонту. Зараз фахівці з'ясовують причини аварії, - сказав Анатолій Юхименко. - А люди могли чути не вибухи, а "хлопки", як їх називають на підприємстві, бо аварійно зупинилося і паралельне виробництво кислоти, надлишки тиску викидаються у повітря, тому і чути ці вихлопи.

Про хлопки почали говорити й "офіційні особи" на "Рівнеазоті". - Ніякого вибуху чи викиду шкідливих речовин не було, - наголосила керівник прес-служби ВАТ "Рівнеазот" Світлана БЕРЕЗА. - Мешканці навколишніх сіл 6 серпня чули гучний хлопок. Це сталося у цеху "Аміак-2". Відбулась розгерметизація одного з резервуарів сепаратора газового конденсату з наступним виходом його з ладу. Ситуацію одразу ж взяли під контроль. Зараз ідуть ремонтні роботи. У будь-якому випадку на відновлення роботи лінії знадобиться кілька днів. З екологією все теж у нормі - заспокоюють рівнян і в обласній екологічній інспекції. - Екологічна ситуація на заводі та прилеглих селах у нормі, - розповів начальник облінспекції Олександр ЧАБАНЮК. - Ми постійно моніторимо ситуацію. Причин для хвилювань немає.

Чому болить голова?

Натомість останнім часом мешканці села Городище в Рівненському районі, яке знаходиться неподалік ВАТ "Рівнеазот", скаржаться на головні болі та загострення серцево-судинних захворювань. А ще кажуть, що в роті з'явився солонуватий присмак. Чи пов'язано це з аварією на сусідньому ВАТ "Рівнеазот" - медики сказати не можуть. За словами завідуючої фельдшерсько-акушерським пунктом у селі Городище Рівненського району Тетяни СВИНАРЧУК, погіршення самопочуття односельчан спостерігається ще з минулого тижня. - Дуже багато людей скаржаться на погіршення самопочуття, головні болі. У багатьох тиск стрибає. Найімовірніше, це відбувається через спеку. Не всі можуть легко перенести таку зміну погоди. Не стало менше звернень до нас і після аварії на "Рівнеазоті". Навіть навпаки. Спека нібито спала. Але скарг менше не стало- зауважила Тетяна Свинарчук.

З неофіційних джерел Дивлячись на всі ці коментарі представників влади, відповідальних служб, медиків і працівників заводу - хотілось сказати словами Станіславського: "Не вірю!". Тому роблю дзвінок туди, де напевне скажуть правду так, як вона є. Журналісти це називають "інформація з неофіційних поінформованих джерел". У слухавці знайомий голос на питання про вибухи на хімічному гіганті заспокоює: "Так, вибух був. Але, слава Богу, без жертв і викидів. Виробництво зупинили, все чисто. Можеш не переживати. Я навіть своїх дітей не вивозив з Рівного...". Ще один контрольний дзвінок туди, де скажуть про здоров'я. Адже люди таки відчувають слабкість, головний біль і солонуватий присмак у роті... "А що дивного в тому, що у 30-градусну спеку люди почуваються погано? У мене у самого голова півдня "розвалюється", - каже знайомий лікар. - А солонуватий присмак... Візьми зараз оближи свої спітнілі губи - який смак у роті буде?..". А й справді, людям властиво панікувати. Хоча сам собою напрошується висновок: люди не довіряють державним установам і владним структурам, тому що поведінка їх представників не викликає довіри. Чому інформацію, яка, може, вкрай цікавить людей, доводиться витягувати мало не шпигунськими методами, в той час, як це мало б бути відкрито і доступно? А тому, що наші лідери не звикли до того, що люди мають право знати. І Чорнобиль їх нічому не навчив. На ВАТ "Рівнеазот" усе спокійно. Цього разу пронесло...

Джерело: Газета "ОГО"