Экология Украины


Популярные статьи

Партнеры





Лучший Детский форум





Шотландці виробляють паливо з віскі

Співробітники університету Нап'є в Единбурзі навчилися робити автомобільне паливо з віскі. Як пише Edinburgh Evening News, на заправках новий вид пального з'явиться не раніше, ніж через кілька років.

Для отримання палива використовуються два продукти, що беруть участь у виробництві віскі: рідина, що залишається в перегінних апаратах після першої дистиляції (ель з чана), і відпрацьовані злаки (сміття). Таких інгредієнтів в Шотландії в надлишку: щорічно в країні при виробництві віскі залишається 1,6 мільйона літрів елю з чана і 187 тисяч тонн відпрацьованих злаків.

Як виявилося, біобутанол, що отримується в результаті, на 30% ефективніший від використовуваного зараз в ЄС етанолу і за продуктивністю не поступається бензину.

Проект обійшовся державі в 260 тисяч фунтів (390 тисяч доларів). Інгредієнтами вчених постачав виробник віскі Diageo's Glenkinchie.

"Нафти назавжди не вистачить, тому нам необхідно шукати інші способи заправки двигунів", - заявив керівник проекту, голова біопаливного дослідного центру при університеті професор Мартін Тенгні.

За його словами, найбільш поширене на європейських ринках біопаливо - етанол. Воно продається у вигляді суміші і по продуктивності на 30% поступається звичайному бензину, а отримане пальне з віскі по продуктивності нічим йому не поступається. Як планується, спочатку біопаливо з віскі будуть продавати у вигляді суміші, через деякий час вчені розглядають можливість його самостійного використання.

Автомобільне паливо на основі віскі, за прогнозами, зможе вступити на європейські заправки не раніше, ніж через кілька років. Представники бізнес- спільнот Шотландії та екологи новину сприйняли з ентузіазмом.

Джерело: Альтернативні джерела енергії

Фото с сайту: earthfirst.com