Экология Украины


Популярные статьи

Партнеры





Лучший Детский форум





В Україні оголосили надзвичайну небезпеку

Міністерство надзвичайних ситуацій оголосило про надзвичайну пожежну небезпеку в Україні. Про це йдеться у повідомленні прес-служби відомства.

30 серпня - 2 вересня в Україні, крім Луганської, Харківської, Сумської, Чернігівської, Львівської та Івано-Франківської областей, пожежна небезпека 5 класу (надзвичайна).

Така ж небезпека утримається 31 серпня - 2 вересня в Київській області.

Протипожежні вимоги в лісах визначені наказом Державного комітету лісового господарства України від 27.12.2004 N 278 (Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 24 березня 2005 р. За N 328/10608)

3.1. Загальні протипожежні вимоги

Протягом пожежонебезпечного періоду забороняється:
3.1.1. Розведення багать у лісі (крім тих, що пов'язані з технологічними вимогами лісогосподарських заходів у спеціально передбачених для цього місцях).

3.1.2. Заїзд на територію лісового фонду (крім транзитних шляхів) транспорт- них засобів та інших механізмів, за винятком тих, що використовуються для лісогосподарської мети.

3.1.3. Відвідування населенням хвойних насаджень при 5-му класі пожежної небезпеки (надзвичайна небезпека) за умовами погоди.

3.1.4. Палити, кидати у лісі непогашені сірники, недопалки, витрушувати з люльок гарячий попіл, крім місць, що обладнані для цієї мети.

3.1.5. Залишати у непередбачених для цього місцях лісу обмащене, просочене бензином, гасом, мастилом або іншими горючими речовинами ганчір'я тощо.

3.1.6. Заправляти пальним у лісі паливні баки під час роботи двигуна.

3.1.7. Експлуатувати машини та інші механізми з несправною паливною та іскрогасною системою.

3.1.8. Палити або користуватися відкритим вогнем під час проведення робіт з паливно-мастильними матеріалами (переливання пального, заправлення двигунів тощо).

3.1.9. Використовувати на полюванні пижі, виготовлені з горючих або здатних тліти матеріалів.

Підприємствам, установам, організаціям (незалежно від виду їх діяльності, форм власності) та громадянам забороняється:

3.1.10. Розміщувати ближче ніж за 100 м від стіни хвойного лісу, 50 м - мішаного, 20 м - листяного склади паливно-мастильних та інших горючих матеріалів, автозаправні станції та вогненебезпечні виробництва, смітники, житлові і виробничі приміщення (відповідно до протипожежних вимог ДБН Б.2.4- 1-94, ДБН360-92* тощо).

3.1.11. Випалювати траву та інші рослинні рештки на землях лісового фонду, а також на інших земельних ділянках, що безпосередньо примикають до лісу (у тому числі проводити сільськогосподарські пали).

3.1.12. Залишати під час будівництва доріг, газопроводів, нафтопроводів, мереж електропередачі, зв'язку, радіофікації, інших комунікацій та об'єктів деревні залишки і горючі матеріали.

3.1.13. Звалювати та спалювати у лісових насадженнях сміття, будівельні залишки, побутові та горючі відходи тощо.

3.1.14. Здійснювати у лісі без узгодження з постійними лісокористувачами роботи з використанням вибухових та інших горючих речовин.

3.3.7. Кожне підприємство повинне забезпечувати свої потреби необхідною кількістю води для завдань пожежогасіння. З цією метою необхідно влаштовувати джерела водопостачання (протипожежні водойми з ефективним запасом води в найбільш жаркий період літа не менше 100 куб.м, водонакопичувальні резервуари тощо) у місцях з найвищою вірогідністю виникнення лісових пожеж.

3.3.9. Проводити у місцевих виробничих колективах, навчальних закладах, зонах відпочинку, що розташовані на території лісового фонду, серед населення, по радіо, телебаченню роз'яснювальну роботу з питань дотримання Правил і способів гасіння лісових пожеж.

3.3.10. На ділянках зон і місць відпочинку необхідно:
місця для розведення вогнищ утримувати очищеними до мінерального шару ґрунту, обмежувати смугою очищеного ґрунту не менше 2,8 м завширшки і розміщувати на відстані не менше 30 м від будівель та споруд, 25 м - до стоянок автотранспорту;
у разі використання наметів для розміщення відпочиваючих їх слід встановлювати в 1-2 ряди з відстанню між ними та рядами не менше 2,5 м. Площа, яку займає одна група наметів, не повинна перевищувати 1000 кв.м за відстані між групами 15 м.

3.3.11. На радіоактивно забруднених територіях необхідно вживати максимально можливих заходів щодо недопущення виникнення лісових пожеж та розповсюдження їх територією лісового фонду.

Джерело: "Українська правда"

Добавить в: