Экология Украины


Популярные статьи

Партнеры





Лучший Детский форум




Екоінспекторам не дозволили перевіряти незаконне будівництво в гідропарку

Як повідомила Державна екологічна інспекція в м.Києві, за зверненням Національного екологічного центру України, фахівцями інспекції проводилась перевірка гідронамивних і будівельних робіт, що ведуться на острові Гідропарк. Натомість охорона будівництва, не знайшовши що відповісти інспекторам, не підпустила їх до будівництва. У зв’язку із цим, Державною екологічною інспекцією в м.Києві передані матеріали до органів прокуратури.

Нагадуємо, що в червні 2010 року на острові Гідропарк (Венеціанський), що у Дніпровському районі м.Києва, біля озера, розміщеного на острові був виявлений гідронамив та підготовчі роботи будівництва. Охоронці присутні на ділянці агресивно нападали на осіб, що цікавляться роботамим та журналістів.

У зв’язку із цим, Національний екологічний центр звернувся до контролюючих органів з проханням зупинити незаконні на думку природоохоронців роботи. Територія острова є зеленою зоною загального користування та землями водного фонду, що виключає будь-яку її забудову. Будівництво в межах пропонованої ділянки є грубим порушенням низки законодавчих актів, а саме ст.ст. 44, 52, 57, 83, 84 та 150 Земельного кодексу України, ст. 9 Лісового кодексу, ст.ст. 40, 60, 62, 63 Закону України „Про охорону навколишнього природного середовища”, ст.ст. 12 та 13 Закону України „Про планування та забудову територій”, містобудівних норм ДБН 360-92** (п.п. 10.1, 10.2, 10.4), норм Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів (п.п. 4.2, 6.1) та рішень Генерального плану м. Києва до 2020 р.

Крім того, острів входить до складу Регіонального ландшафтного парку «Дніпровській острови», є територією природно-заповідного фонду, забудова та пошкодженян території якого є порушенням ст.ст. 7 та 40 Закону України „Про природно-заповідний фонд України» та карається відповідно до ст. 252 ККУ. Про подальші події в цій темі буде повідомлено додатково.

Контакти:

Коваленко Ю.М.

Державна екологічна інспекція у м.Києві

463-65-73

Василюк О.В.

Національний екологічний центр України

097-1000-473

Фото з сайту: Segodnya.ua

Джерело: "Майдан-ІНФОРМ"


Україна почала вивезення із Закарпаття до Польщі небезпечних відходів

Державне підприємство "Національний центр поводження з небезпечними речовинами" в четвер почало вивозити із Закарпатської області відходи угорської промисловості "Премікс", які незаконно були завезені на територію України в 1999-2005 роках.

"Премікс - це хімічна речовина ІІІ класу небезпеки. Тобто, воно є небезпечною, але не токсичною. Але оскільки речовина пилоподібна, наші фахівці працюють в масках і спеціальних захисних костюмах", - повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" начальник Державного управління охорони природного довкілля в Закарпатській області Андрій Погорєлов.

Він нагадав, що довгий час вирішення цієї проблеми затягувалося у зв'язку із порушеною СБУ кримінальною справою і перебуванням суміші в статусі речового доказу.

Погорєлов уточнив, що із Закарпаття вивезуть 1300 тонн "Преміксу", при цьому завершення всіх робіт планується до кінця цього року.

Чиновник також підкреслив, що остаточну крапку в багатолітній історії з утилізацією і вивезенням "Преміксу" удалося поставити завдяки принциповій позиції Міністра охорони природного довкілля Миколи Злочевського. "Саме міністерство виділило 10,3 мільйона гривень з природоохоронного фонду на проведення робіт", - сказав Погорєлов.

Він додав, що утилізацію проводить польське СП ТОВ "Сарпі", що виграло відповідний тендер, оголошений Мінприроди України. Роботи із завантаження і вивезення до Польщі "Преміксу" проводять фахівці Державного підприємства "Національний центр поводження з небезпечними речовинами".

В 1998-2005 роках приватне підприємство "Озон" завезло до Закарпаття суміш мінеральних речовин "Премікс". На кордоні документи на неї подавалися як на безпечну речовину: за класифікаційною експертизою, проведеною центральною митною лабораторією Держмитслужби України, речовина класифікувалася як "суміш порошкоподібної речовини, яка використовується в певних технологіях і не потребує додаткової екологічної експертизи". Український інститут екогігієни і токсикології ім. Медведя дійшов висновків, що завезена з Угорщини суміш отруйна і частково відноситься до першого, вищого класу небезпеки.

Прокуратура Закарпатської області 30 березня 2005 року порушила кримінальну справу за цим фактом. Згідно з розпорядженням президента України в червні 2005 року була створена Міжвідомча державна комісія під головуванням віце-прем'єра.

Джерело: FINANCE.UA