Экология Украины


Популярные статьи

Партнеры





Лучший Детский форум





Стоки військового містечка в Яворові забруднюють річку на кордоні з ЄС

Державна екологічна інспекція у Львівській області виявила незадовільний стан водойм в районі міста Яворів, повідомили в Держекоінспекції.

За інформацією екологів, русла річок забруднені численними випусками неочищених стічних вод, що скидаються без належної очистки з території району. Відсутність у м. Яворові необхідних очисних споруд та єдиної системи каналізаційної мережі практично унеможливлює ліквідацію існуючих випусків стічних вод у річки.

Державною екологічною інспекцією в Львівській області при проведенні перевірки дотримання вимог водоохоронного законодавства Яворівською квартирно експлуатаційною частиною (КЕЧ), що має на балансіочисні споруди,на які поступаютьгосподарсько-побутові стоки з військового містечка у м. Яворів, на протязі багатьох років не працюють, проводиться лише механічна очисткастічних вод зарахунок відстоювання. Неефективна робота очисних споруд призводить до забруднення поверхневих вод річки Шкло і є порушенням вимог ст.ст. 44, 95, 100 Водного Кодексу України. У зв¢язку з тим, що р. Шклоє транскордонною річкою із республікою Польща, яка входитьу Євросоюз,вимогищодо транскордонного забруднення поверхневих вод посилені.

З метою здійснення державного контролю за дотриманням вимог природоохоронного законодавства Держекоінспекцію в Львівській областіпроводиться інспекційнийта інструментально-лабораторний контроль за якістю поверхневих вод та роботою очисних споруд Яворівської КЕЧ. За порушення природоохоронного законодавства щорічно нараховуються збитки. Так, зокрема: у 2008р. нараховувались збитки на суму 4 139,29 грн. 2009р. – 7 0437,4 грн. та у 2010р.- 8 011 952,4 грн., а також притягуються до адмінвідповідальності посадові особи.

З метою забезпечення реалізації державної політики у сфері здійснення екологічного контролю щодо раціонального використаннята охорони поверхневих водних ресурсів, керуючисьст. 20 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» орган місцевого самоврядування та Яворівська КЕЧ зобов’язанівжити невідкладних заходів по припиненню забруднення поверхневих вод.

Екологічна ситуація, що склалася у зв’язку із станом водовідведення в м. Яворів є критичною і потребує реального, термінового вжиття заходів щодо відтворення водних ресурсів, приведення в належний санітарнотехнічний стан мереж каналізації та очисних споруд.

Джерело: «Гал-інфо»