Экология Украины


Популярные статьи

Партнеры





Лучший Детский форум





Суд визнав офіційну веб-сторінку Мінприроди неналежною

30 серпня 2010 року Окружний адміністративний суд міста Києва виніс рішення по справі за позовом МБО «Екологія-Право-Людина» (ЕПЛ) до Міністерства охорони навколишнього природного середовища України щодо офіційної веб-сторінки Мінприроди. У своєму позові ЕПЛ посилалася на норми Оргуської конвенції про активне поширення екологічної інформації та норми чинного законодавства України у сфері екологічного інформування та порядку функціонування офіційних веб-сторінок центральних органів державної виконавчої влади.

У позові йшлося про відсутність на сайті інформації про основні функції структурних підрозділів Мінприроди, про види і обсяги екологічної інформації, якою володіє відповідач, про міжнародні договори у сфері охорони довкілля, і звіти про стан їхнього дотримання і виконання, про держані цільові програми в екологічній сфері. Також ЕПЛ вказувала на відсутність на сайті вільного доступу громадськості до національних доповідей про стан навколишнього природного середовища чи будь-яких списків чи реєстрів, які ведуться відповідачем, зокрема, списків підприємств-забруднювачів, текстів дозвільних документів у відповідній сфері, і багато іншого.

Розглянувши матеріали справи, суд дійшов висновку про незаконність бездіяльності Мінприроди щодо повноти та регулярності наповнення Інтернет – сторінки відповідача та зобов’язав останнього привести її у відповідність до вимог чинного законодавства.

Крім того, суд, використовуючи новели Кодексу адміністративного судочинства, зобов’язав Мінприроди до спливу одного місяця із моменту вступу рішення суду у законну силу подати суду звіт про виконання такого рішення.

Cудова справа ведеться за фінансової підтримки Міжнародного фонду "Відродження" у рамках проекту "Покращення доступу до екологічної інформації шляхом стимулювання відкритості відповідних державних органів".

Джерело: « Екологія. Право. Людина.»