Экология Украины


Популярные статьи

Партнеры





Лучший Детский форум





У Черкасах замість каналізації будуть... теплиці

Такий інноваційний метод системи очистки каналізаційних стоків збирається запровадити міський голова Черкас Сергій Одарич.

Причина реформ – зношеність та аварійність колекторів та очисних споруд міста. Підгледів нову технологію мер в Угорщині, де минулого тижня був з робочим візитом.

– Суть їхнього методу – очистка біологічним шляхом за допомогою бактерій і коріння рослин, – говорить Сергій Одарич. – Самі ж очисні споруди являють собою теплиці, вартість спорудження яких не перевищує наші звичайні, а от експлуатація на 30% нижча. Якщо перевести на гривні, то для нас це коштуватиме 1 гривню за кубометр стоків. Нині ж у Черкасах ми платимо 1,46 грн., і цей показник є найнижчим в Україні.

Як каже міський голова, теплиці допоможуть уникнути витрачання коштів з міського бюджету, які зараз виділяються на перекачку стоків на великі відстані у головні колектори. Ще однією перевагою угорської очистки є екологічність, оскільки вода після такої обробки може знову спускається в річку або використовуватися для технічних потреб. До того ж, очистка не наносить жодного дискомфорту жителям: немає ніякого запаху і санітарна зона становить всього 50 м. До речі, такі теплиці самоокупні, оскільки з мулу добувають біогаз, який використовують для обслуговування самих же споруд.

Планується, що у середині жовтня представники угорської компанії приїдуть у Черкаси, щоб провести аналіз нашої каналізації. Якщо буде доведений ефект від їхніх технологій, то можна говорити про відмову від усіх головних колекторів міста.

Автор: Анна ОСТАПЧУК

Джерело: "Прес-Центр"

Добавить в: