Экология Украины


Популярные статьи

Партнеры





Лучший Детский форум





Комарів почали знищувати генетичними методами

Дослідницька фірма Oxitec з Оксфорда (Велика Британія), оголосила про деякі результати експерименту з випущення на волю генетично модифікованих самців комара на Кайманських островах в басейні Карибського моря, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на веб-сайт фірми. Це перший у світі подібний експеримент, що проводиться в умовах живої природи.

З травня по жовтень поточного року, фахівці фірми випускали модифікованих комарів три рази на тиждень на площі 10 гектарів. Під час спаровування з місцевими самицями, такі комарі не залишали потомства, зменшуючи загальну популяцію цих комах. Вже у серпні популяція комарів у цьому регіоні зменшилася на 80 відсотків, що, за оцінками вчених, призвело до значного зниження випадків тропічної лихоманки. Оскільки кусають людину і переносять хвороби виключно самиці, британські вчені вважають, що привнесення у генофонд стерилізованих самців, може корінним чином зменшити кількість захворювань.

Як відомо, частина вчених і активістів із захисту навколишнього середовища проти повного викорінення комарів з лиця Землі через побоювання, що це може завдати шкоди деяким видам, які залежать від них. Однак в Oxitec вважають, що оскільки ген стерильності не може успадковуватися, цей експеримент не викличе небажані екологічні наслідки.

Навпаки, генетично модифіковані самці, які використовуються як інсектицид, тимчасово знизять загальну популяцію комарів, причому без використання хімікатів. Цей метод може виявитися ефективним для боротьби з тими комахами, які розвинули несприйнятливість до звичайних пестицидів.

У тих регіонах, де активна популяція комарів викликає спалахи епідемій тропічної лихоманки, жовтої лихоманки і малярії, тимчасове зменшення їх кількості може значно знизити смертність населення.

Джерело: Укрінформ