Экология Украины


Популярные статьи

Партнеры





Лучший Детский форум





Масштабна екологічна акція на березі Ворскли

27 листопада активна молодь Полтави з власної ініціативи організувала та провела екологічну акцію "Чистий берег".

Головною метою заходу було прибрати берег Ворскли мікрорайону "Левада" від готелю "Турист" по напрямку до обїзної траси. Саме ця місцевість є чи не найулюбленішим місцем відпочинку полтавців, адже тут є і міні-футбольне поле, і стежки для вранішніх спортивних пробіжок, турніки, насипні земляні гірки для тренувань вело-екстрималів. Але в той же час ця місцевість мабуть є й однією з найбільш захаращених у нашому місті. Купи сміття, декалітри пляшок з-під пива валяються просто під ногами, надаючи неповторного колориту відпочинкові, наповнюючи його особливою екзотикою. У всьому цьому добрі, ми, полтавці, борсаємося, відпочиваємо, проводимо дозвілля, вперто намагаючись не звертати увагу на десятки пляшок, що мов круїзні пароплави поважно пропливають вздовж берега На жаль, сюди не доходять комунальники, тут немає офіційних пляжів, де дозволено купатися, відсутні сміттєві баки Миритися з цим згодні не всі, тож, вирішено було навести порядок самостійно.

Ідея втілилася у життя менше ніж за 2 тижні від її народження. Показово, що ініціатори діяли виключно як громадська ініціативна група, але результат перевершив всі сподівання.

Перш за все звернулися з офіційними листами у Полтавські міську й обласну ради та до міського голови з проханням посприяти проведенню заходу; підготували відповідні звернення до пятьох найбільших вищих навчальних закладів нашого міста з пропозицією приєднатися до ініціативи та запросили до участі різноманітні громадські організації.

Інформація була поширена на місцевому радіо, у друкованих ЗМІ, зокрема у газетах "Вечірня Полтава", "Зоря Полтавщини", "Полтавська Думка" та інших (вибачте, кого не назвали), а також у інтернет-виданнях "Новини Полтавщини", Полтавщина та багатьох інших сайтах і форумах. За кілька днів інформація про запланований захід облетіла всю Полтаву та, так би мовити, місцевий інтернет-простір. А напередодні волонтери додатково поінформували мешканців мікрорайонів "Левада" та "Поділ", розмістивши інформацію про акцію на дошках оголошень біля кожного підїзду, і, як показали згодом результати, недаремно люди прийшли.

Тож, полтавці та гості міста, котрі опівдні перебували у районі Південного вокзалу мали змогу побачити величезну колону молоді, що рухалася по мосту через Ворсклу. За приблизними підрахунками участь у заході взяли до 200 осіб!

Порадувало, що молодіжні організації активно відгукнулися на заклик приєднатися до доброї справи. Серед них молодіжна політична організація "Сокіл", "Пласт", громадський рух "Незалежний український супротив" (у яких, до речі, є багатий досвід проведення подібних екологічних заходів, зокрема у нашому Дендропарку, КУН, екологічний загін волонтерів "Відродження" з 9-ої школи, "Полтавський риболовний клуб", Обласна федерація туристів... Були, навіть, активісти зі Спілки ветеранів Афганістану та багатьох інших громадських організацій. Не можна не відзначити активну позицію громадської організації "Наш дім Полтава", яке, не зважаючи на те, що акція була запланована не нею, оперативно відреагувала на звернення і не забарилася з допомогою. Саме ця організація надала весь необхідний інвентар: одноразові рукавички, поліетиленові мішки для сміття, а також організувала машину для вивозу мішків. Важко переоцінити таку допомогу, особливо знаючи, що це не піар-хід перед виборами.

Активно відгукнулися вищі навчальні заклади, зокрема волонтерів надали Полтавський національний технічний університет ім. Ю. Кондратюка, Юридична академія ім. Ярослава Мудрого, Полтавський державний педагогічний університет, Українська медична стоматологічна академія, ряд технікумів та професійних технічних училищ.

Окремо варто відзначити активність полтавців, котрі прийшли на суботник побачивши оголошення чи почувши заклик по радіо. А таких було чимало. Серед них і молодь, і люди середнього та старшого віку; приходили навіть цілими сімями з малими дітьми.

Бажаючі були записані організаторами заходу до списків волонтерів для подальшої співпраці у громадських проектах, адже суспільно свідомі, активні елементи це безцінний ресурс, по суті будівельний матеріал, з якого складається ядро суспільства. Факт такої масштабності заходу (адже ніхто навіть уявити не міг, що відгукнеться стільки людей) геть спростовує безпідставні закиди в апатичності й пасивності нашого суспільства.

Акція пройшла на одному подиху, останні найстійкіші працювали майже до сутінок. Звісно, всю прибережну територію, що прилягає до мікрорайону розчистити не вдалося, адже для цього потрібно щонайменше тиждень такої організованої роботи, але добрий початок покладено. Дві повнісінькі вантажівки зі сміттям, що в приблизному еквіваленті складає щонайменше 400 поліетиленових пакетів, місткістю 100-120 кг були вивезені до міського сміттєзвалища. Отже, побутового бруду біля річки трохи поменшало. Мабуть світ і справді став трохи кращим.

Посмішки на обличчях молодих людей переконливо свідчили, що акція вдалася, адже кожен з присутніх розумів важливість справи любов та бережливе ставлення до природи означає бережливе ставлення й до свого майбутнього і майбутнього своїх нащадків. Не менш актуальним є і виховний момент: ті, хто хоч раз були задіяні у подібних прибираннях, смітити уже ніколи не будуть, совість вже не дозволить!

Захід відвідав новообраний міський голова Олександр Мамай. Побачивши посадовця молодь зустріла його захопливими вигуками. Мабуть мало хто сподівався, що мер ось так запросто приїде сам особисто, без загону охоронців, по самому бездоріжжю, добре розмитими ґрунтовими дорогами лише для того, щоб морально підтримати волонтерів. Без зайвих пафосних фраз він подякував усім присутнім за небайдужість та свідому громадську позицію. На знак вдячності Олександр Федорович пообіцяв учасникам акції до Різдвяних свят подарувати подорож до столиці у Києво-Печерську Лавру. Непогана нагорода за неповні три години роботи, посміхалася молодь, та ще й така неочікувана. Дійсно, набагато простіше жити у суспільстві, де влада чує і підтримує добрі ініціативи своїх громадян, та допомагає у їх реалізації, відзначили ініціатори заходу.

Наступний крок добитися від нової міської влади встановлення сміттєвих баків на території зеленої зони чи, принаймні, на дорозі уздовж неї. Хочеться вірити, що це буде неважко, і ініціатива громади буде підхоплена у владних колах, адже неможливо уявити яким чином зберігати чистоту довкілля, коли для цього не створені жодні, навіть мінімальні умови. Тож, недивно, що люди просто скидають на купи залишки пікніків, бо далеко не в кожного вистачає терпіння нести сміття до дому, набагато простіше закинути його в густі чагарі, чи навіть спустити вниз по течії, мовляв, можливо, перегниє! Саме тому було прийняте рішення писати офіційні листи в органи виконавчої влади та СЕС із проханням встановити сміттєбаки. А навесні, щойно зійде сніг, молодь має намір неодмінно зібратися знову і довести розпочате до кінця.

Автор: Іван ЧАБАН

Джерело: Інтернет-видання «Полтавщина»

Добавить в: