Экология Украины


Популярные статьи

Партнеры





Лучший Детский форум





ЕКОНОМНО, ОДНАК – НЕБЕЗПЕЧНО

Мешканці України активно користуються у побуті люмінесцентними, галогенними та газорозрядними лампами. Це енергоекономні джерела світла. Однак, через те, що вони містять ртуть, такі уже непридатні прилади освітлення загрожують і здоров’ю людей, і довкіллю.

Що треба робити із використаними лампами, чи можна їх викидати разом із побутовим сміттям і хто має потурбуватися про їх безпечну утилізацію? Купивши один раз таку лампу за ціною від 10 до 40 гривень, можна бути впевненим, що вона освітлюватиме вашу оселю щонайменше 1,5 року. Саме тому люди останнім часом і віддають перевагу таким лампочкам поряд зі звичайними «лампочками Ілліча».

Висока світловіддача, тривалий термін служби (від 6 до 15 тисяч годин безперервного горіння), денний, теплий і природний кольори світіння – такі переваги цих ламп. Та є у них великий недолік – усі вони містять ртуть. Є 4 класи небезпечних відходів. Найвищий – перший. Пари ртуті належать до цього класу. Тож з такими лампами треба бути обережними. Їх навіть забороняється викидати в сміттєві контейнери.

За оцінками спеціалістів, всередині такої лампочки міститься від 0,3 до 0,5 мг ртуті. Кількість лампочок, що ввозиться в Україну щороку, дає підстави говорити, що у навколишнє середовище потрапляє майже 500 кг ртуті. 1 г ртуті забруднює 200 кубічних метрів води, також ртуть забруднює атмосферне повітря. Адже зазвичай використані ртутні лампи люди викидають разом із іншим непотребом – в урни чи контейнери для сміття. І частіше за все це відбувається зовсім не через людську недбалість. Просто – нікуди!

Отож, попри велику небезпеку, перезрілість проблеми та безліч природоохоронних і контролюючих інстанцій, на Полтавщині, як і взагалі в Україні, досі немає для населення приймальних пунктів чи спеціально відведених місць для утилізації речей, які не можна викидати на звичайний смітник. А до них належать не тільки люмінесцентні, галогенні та газорозрядні лампи, а й літієві батарейки та фотоплівки.

Міський голова Олександр Мамай запевняє, що вже зараз вирішується питання про будівництво у Полтаві сміттєпереробного заводу, де будуть утилізувати не тільки такі лампи, а все інше сміття.

Коли саме побудують завод – ще невідомо. А поки що свідомим громадянам, які живуть не тільки сьогоднішнім днем, а думають і про завтрашній, залишається складати енергозберігаючі лампочки, батарейки та фотоплівки вдома та чекати, доки для них з'являться спеціальні урни.

І порада: якщо таку лампу розбили вдома, то місце „аварії” треба обробити розчином марганцю, хлорним залізом або ж засипати сіркою, аби „зв’язати” ртуть. Якщо ж немає вдома названих розчинів, то зберіть осколки (тільки не пилососом) і провітріть приміщення.

Джерело: ОДТРК "Лтава"

Добавить в: