Экология Украины


Популярные статьи

Партнеры





Лучший Детский форум





Прощаємось із пінгвінами. Хто наступний?

Після короткочасного затишшя вiд скандалу, пов’язаного із загибеллю тварин у столичному звіринці, і обіцянок його нового очільника Олексія Толстоухова, що відтепер «все буде під контролем», ситуація принципово не змінилася. Минулого тижня в зоопарку загинуло троє пінгвінів Гумбольдта.

Про це повідомила Ініціативна група порятунку Київського звіринцю, куди входять звільнені працівники зоологічного парку. Інформацію невдовзі підтвердила й прес–служба зоопарку. Цього разу офіційне пояснення причин смерті відмінні від попередніх — йдеться вже не про отруєння, а про хронічну хворобу пінгвінів. Мовляв, нездужали птахи давно, ще до того, як до зоопарку потрапили. Потім аспергилез (легенева хвороба, збудником якої є гриби і пліснява) став хронічним, тож смерті уникнути було неможливо.

Директор Київського еколого–культурного центру Володимир Борейко вважає, що найближчі п’ять років варто чекати нових смертей. І причина, на думку пана Володимира, в тому, що років iз 20 не оновлювали колекцію, а фінансування завжди бракувало і бракує. «За статистикою, цього року смертей не так багато, як рокiв три–чотири тому, бо ніхто не проводив моніторингу, — говорить Володимир Борейко. — Для тварин необхідні комфортні умови, а для цього потрібно змінювати не лише директорів, а й персонал, покращувати умови проживання звірів».

Нагадаємо, протягом року в київському зоопарку гинуть тварини. Першим помер слон Бой, яким особисто опікувався сам мер Черновецький. Досі так і не з’ясовано, від чого настала смерть тварини: від отруєння чи через сувору дієту (у грудні слон схуд на півтонни). У травні померла верблюдиця Майя і самка бізона Вія, за словами колишньої директорки Світлани Березіної, через отруєння. У вересні помер самець шимпанзе Джонні. Попереднє розслідування, ініційоване Леонідом Черновецьким, конкретних результатів не дало.

Автор: Максим САВЧУК

Джерело: Газета "Україна молода"

Добавить в: