Экология Украины


Популярные статьи

Партнеры





Лучший Детский форум





Останніми роками тема харчування стала вкрай актуальною, і недаремно: вже ніхто не заперечує прямого зв’язку між неправильним харчуванням та виникненням хронічних захворювань, у тому числі, дуже важких. До них відносять хвороби серця та судин, атеросклероз, цукровий діабет 2 типу, остеопороз, ожиріння та деякі онкологічні захворювання. Але на здоров’я людини чекає ще одна небезпека, яка поступає в її організм не лише з їжею, але повітрям, водою і спричинює різноманітні негативні зміни у її здоров’ї – ксенобіотики.

Негативний вплив середовища на людину відбувається всюди: у побуті, на роботі, на вулиці. Ксенобіотики (від грецького слова "ксенос"- "чужий") – це речовини, чужорідні для організму.

На Харківщині плесо найбільшої річки Східної України — Сіверського Дiнця — місцями повністю вкрила широколиста пістія. Приголомшені екологи здивовано розводять руками: цей тропічний водяний бур’ян росте винятково у спекотних частинах світу, тому появу його на Слобожанщині називають небезпечною сенсацією. Якщо лапата рослина з довгим коренем успішно перезимує в наших краях, то боротися з нею стане ще важче. Для Сіверського Дінця, що й без того серйозно потерпає від забруднення заводськими стоками, тропічна «окупація» може обернутися серйозним екологічним лихом.

  Капуста пливе

Уперше пістію на річці місцеві жителі помітили минулого року в районі селища Есхар. І оскільки ця рослина зовні подібна до латаття, особливої уваги на неї тоді ніхто не звернув. Але цього літа екзотичний бур’ян розрісся так, що подекуди плаває багатокілометровою зеленою ковдрою, крізь яку не може пробитися ні сонячне світло, ні рибальська вудка. За колір та великий розмір листя тропічну рослину харків’яни охрестили капустою, а ось що з нею робити далі — схоже, ніхто не знає. Екологи запевняють, що пістія не отруйна й любителям поплавати нічим не загрожує, але, на жаль, через неї місцеві жителі в деяких селах фактично не можуть зайти у воду.

Архив:

Июль 2012