Экология Украины


Популярные статьи

Партнеры





Лучший Детский форум





Рівень забрудненості повітря значною мірою залежить від озеленення міста. Коментуючи сумний рекорд Ужгорода стосовна забрудненості атмосферного повітря, Оксана Станкевич, президент ГО «Екосфера», зазначила, що за загальнодержавними нормами будівництва у містах на кожного мешканця має бути не менше 10 квадратних метрів зелених насаджень загального користування. На сьогодні на кожного ужгородця є 7 квадратних метрів.

Оксана Станкевич: «Місто мусить розвиватися, але Ужгород – найменший обласний центр, територія 40 квадр км., які неможливо забудовувати безкінечно. На сьогодні в Ужгороді не проведена інвентаризація зелених зон, кожна з яких повинна мати паспорт. Зараз будь-який сквер можна перевести в інше цільове призначення, побудувати на його місці будь-що, сквери і парки не захищені генпланом».

Громадяни України почнуть оплачувати переробку сміття вже з 2013 року. Це дозволить зробити рентабельним будівництво 10 сміттєпереробних заводів, в які в рамках національного проекту "Чисте місто" планується вкласти 5 млрд грн. Щомісячні витрати громадян на вивезення, переробку та утилізацію сміття складуть до 30 грн, відзначають учасники ринку.

З 1 січня 2013 року всі жителі України будуть зобов'язані укласти договори про вивезення побутових відходів з компаніями, відібраними місцевими органами влади на конкурсній основі. Це випливає з оприлюдненого вчора на сайті Верховної ради законопроекту N10075 про внесення змін до низки законів щодо операцій з відходами. У разі відсутності таких договорів до громадян будуть застосовані фінансові санкції. Автори законопроекту - депутати Юлія Льовочкіна і Юрій Мірошниченко (обоє - Партія регіонів), а також глава Національного агентства з інвестицій та управління національними проектами Владислав Каськів - пропонують стягувати штрафи за відсутність договору про вивезення відходів як з громадян (85-170 грн), так і з посадових осіб (850-1700 грн). При повторному порушенні протягом року штрафи зростуть для них до 850-1700 грн і 1700-5100 грн відповідно.

У п'ятницю, о 12:00 екологи запрошують всіх киян взяти участь у рейді з порятунку диких качок та інших птахів.

"Значне зниження температури, погіршення погодних умов у всій Україні призвело до ускладнення життя не тільки людей, але і птахів і звірів", - йдеться у повідомленні організаторів акції.

Як наголошується у повідомленні, з урахуванням вимог законодавства України, зокрема Закону України Про тваринний світ про необхідність надання допомоги диким тваринам у випадках, коли їм загрожує небезпека Київський еколого-культурний центр та Всеукраїнська громадська організація Жива планета, з метою сприяння подоланню качками та іншими дикими птахами несприятливих для них умов, шляхом організації підгодівлі проводить спільний рейд на території водойм Вишгородського району.

В Бахчисарайском районе Крыма птицы прячутся за крутыми склонами около моря, так как находиться на равнинной местности из-за ветра они не могут.

Как рассказали "Событиям" жители села Береговое Бахчисарайского района, весь берег сейчас усыпан скворцами и оттого кажется черным. "Так жалко птиц. Те, что побольше, водоплавающие, они летают на поля в поисках еды. А эти все время сидят около моря и мерзнут без еды", — сказали они.

Як повідомили в державному управлінні охорони навколишнього природного середовища в Чернівецькій області, пріоритетне значення у збереженні біорізноманіття та охороні тваринного світу Буковини має відновлення та збереження популяції зубра європейського, чисельність якого в Україні катастрофічно зменшується.

На території державного підприємства "Сторожинецьке лісове господарство" ще у 1993 році вперше на Україні був створений зоологічний заказник місцевого значення "Зубровиця" площею 11,7 тис. гектарів як місце оселення цього виду дикої фауни. Нині це найбільший зоологічний заказник такого профілю у Європі, його площа складає понад 27 тис. га за рахунок приєднання земель лісового фонду Вижницького та Путильського районів.

Непоступливість Росії в газовому питанні дедалі частіше провокує вітчизняних високопосадовців, відповідальних за переговори з сусідньою державою, робити гучні заяви, котрі нібито свідчать про те, що вихід із глухого кута, в якому опинилася вітчизняна економіка, якийсь, та є.

Зокрема, розголосу набула нещодавня заява очільника Міністерства енергетики і вугільної промисловості Юрія Бойка з приводу того, що ударними темпами, протягом лише одного року планується перевести всі українські ТЕЦ з газу на вугілля. "Тільки-но буде ухвалено закон про виведення їх із об'єктів, які не підлягають приватизації, ми їх відправлятимемо в концесію або на приватизацію. Але з однією умовою: переведення на водно-вугільну технологію", - уточнив міністр.

Він також додав, що про впровадження рятівної новації Україна домовилася із закордонними фахівцями: "Технологію ми зараз розробляємо разом із китайськими партнерами. За допомогою неї ми зможемо заощадити близько 6 млрд кубометрів газу на рік".

Архив:

Февраль 2011