Экология Украины


Популярные статьи

Партнеры





Лучший Детский форум





Населення заплатить за переробку сміття

Громадяни України почнуть оплачувати переробку сміття вже з 2013 року. Це дозволить зробити рентабельним будівництво 10 сміттєпереробних заводів, в які в рамках національного проекту "Чисте місто" планується вкласти 5 млрд грн. Щомісячні витрати громадян на вивезення, переробку та утилізацію сміття складуть до 30 грн, відзначають учасники ринку.

З 1 січня 2013 року всі жителі України будуть зобов'язані укласти договори про вивезення побутових відходів з компаніями, відібраними місцевими органами влади на конкурсній основі. Це випливає з оприлюдненого вчора на сайті Верховної ради законопроекту N10075 про внесення змін до низки законів щодо операцій з відходами. У разі відсутності таких договорів до громадян будуть застосовані фінансові санкції. Автори законопроекту - депутати Юлія Льовочкіна і Юрій Мірошниченко (обоє - Партія регіонів), а також глава Національного агентства з інвестицій та управління національними проектами Владислав Каськів - пропонують стягувати штрафи за відсутність договору про вивезення відходів як з громадян (85-170 грн), так і з посадових осіб (850-1700 грн). При повторному порушенні протягом року штрафи зростуть для них до 850-1700 грн і 1700-5100 грн відповідно.

У законопроекті прописано, що громадяни повинні оплачувати не тільки послуги з вивезення та утилізації відходів, а й з сортування і переробки сміття. Для цього їх зобов'яжуть здійснювати роздільний збір побутових відходів, повторне сортування яких проводитимуть компанії, що займаються вивезенням сміття. Після того, як ця система почне працювати на всій території України, депутати пропонують ввести з 1 січня 2016 року заборону на поховання необроблених відходів. Штрафи за його порушення складуть для громадян 1700-5100 грн (повторні - 5100-11900 грн), для посадових осіб - 5100-8500 грн (8500-17000 грн).

Ці заходи, згідно з пояснювальною запискою до проекту, дозволять стимулювати екологічні інвестиції в нові технології утилізації відходів та їх використання у вигляді альтернативних джерел енергії. У Нацагентстві з інвестицій та управління національними проектами повідомили "Ъ", що введення плати за переробку сміття є необхідною умовою того, щоб сміттєпереробні заводи, які планується побудувати в Україні в рамках проекту "Чисте місто", стали рентабельними. Протягом чотирьох років необхідно вкласти 5 млрд грн у будівництво 10 заводів. Вони можуть окупитися за шість років за умови державно-приватного партнерства. Мова йде про щорічне сортування порядку 1 млрд т відходів, які зараз вивозяться 1053 підприємствами на 770 зареєстрованих полігонів, 3298 несанкціонованих звалищ і 2 сміттєспалювальні заводи (у тому числі київську "Енергію").

"Чинне законодавство і зараз вимагає обов'язкової обробки сміття. Але на практиці громадяни оплачують лише послуги перевізників, які часто відвозять сміття за місто і викидають його. Тому пропоновані зміни визначають, що громадяни будуть оплачувати послуги саме тих компаній, які насправді займаються утилізацією сміття", - відзначає керівник нацпроекту "Чисте місто" Богдан Баласінович. Зараз середній рівень утилізації відходів складає всього 5-8%. При цьому на скло, метал, пластик, папір, тканину, дерево і гуму припадає 57% обсягу сміття, на харчові відходи - 25%, на інші - 18%.

В даний момент середній тариф за утилізацію відходів в Україні становить 26 грн/кубометр сміття (18 грн - перевезення, 8 грн - поховання), що означає в середньому 10 грн на місяць на одного жителя. Введення оплати за переробку відходів неістотно збільшить ці тарифи, запевняють експерти. "Зараз в Україні працюють лише сміттєсортувальні лінії, що дозволяють вибрати скло, пластик, паперову і металеву сировину, - і направити їх на переробку. Однак необробленим залишається 50-60% відходів, що підлягають захороненню. На сміттєпереробних заводах частка залишкового матеріалу буде близька до нуля, однак нерозвиненість екологічної ідеї і дорожнеча обладнання перешкоджають їх появі", - відзначає прес-секретар компанії "Грінко" Сергій Устимов. "100-відсоткова переробка відходів коштує близько 100 грн за кубічний метр. Зараз киянин витрачає 6 грн на місяць за вивіз та утилізацію сміття. Якщо в цей платіж буде включена його переробка, то щомісячна плата зросте максимум до 30 грн", - відзначає директор з розвитку компанії "Ремондіс Україна" Богдан Ковпак. Втім, частину витрат на переробку сміття повинен покрити продаж вторсировини, а також вироблення зі сміття електроенергії та реалізація її в мережу за "зеленим" тарифом.За матеріалами Коммерсант-Україна

Джерело: FINANCE.UA


Читайте также:

Невідомі заради соку у заповідному лісі понівечили берези. Екологи підозрюють «Київзеленбуд»

У Ялті обурені мешканці своїми автівками перекрили дорогу вантажівкам

Благодійна виставка-аукціон альтернативних дизайнерських ялинок відбудеться в Ужгороді

Пещеры и абсолютная заповедность

У центрі Львова врятували рідкісних орлів (відео)

Люди, які воюють за природу. Три еко-ініціативи, що змінили Україну

Китайские моллюски и американские раки вытесняют с Дуная судака и щуку

Чи дійсно кімнатні рослини очищують повітря?

А Ви були на росохацьких полонинах ?

"Чужі" атакують. Правила детоксикаційного харчування

Лише екзотики бракувало

Абсолютная заповедность и санитарные рубки в заповедниках Украины

Куда поехать весной: лучшие заповедники Украины

Брошуру на захист степу видали за кошти, зібрані в інтернеті

На Каховском водохранилище был задержан очередной браконьер, который ловил рыбу электроудочкой

На водоемах Запорожского края устанавливают искусственные нерестовые гнезда. Видео

Чорнобиль, кинутий напризволяще

Как бороться с сезонной аллергией

Екологія повинна бути захищена законом

Яким би не було довкілля, про це мають знати всі