Экология Украины


Популярные статьи

Партнеры





Лучший Детский форум





Чорнобиль, кинутий напризволяще

Двадцять шостого квітня 1986 року на четвертому енергоблоці ЧАЕС стався вибух, що повністю зруйнував атомний реактор. Аварія оцінена за 7 рівнес INES (Міжнародної шкали ядерних подій). Наслідки її були жахливими: в навколишнє середовище викинуто приблизно 380 млн кюрі радіоактивних речовин, у результаті чого навколо АЕС довелося створити тридцятикілометрову зону відчуження. І до цього часу для багатьох залишається незрозумілим: чому, отримавши настільки гіркий досвід, влада допускає, що після 27 років і сама зона, і атомна станція все ще залишаються джерелом страшної загрози для України, Європи і світу.

НА УПОКОРЕННЯ АТОМА ГРОШЕЙ НЕМАЄ

А вже в наш час, 12 лютого 2013 року, над цілісністю об'єкту "Укриття", спорудженого над четвертим енергоблоком Чорнобильської атомної електростанції і більш відомого, як "Саркофаг", знову нависла реальна загроза. Стався обвал покрівлі і навісних плит над машинним залом енергоблоку. Загальна площа руйнувань становила кілька сотень квадратних метрів. За заявою офіційних органів, обвал покрівлі не вплинув на захисні властивості "Укриття" і не викликав помітного і тривалого підвищення радіаційного фону як на самій станції, так і в зоні відчуження.

Голова Державного агентства України з управління зоною відчуження Володимир Холоша в коментарі ГолосUA підтвердив офіційні повідомлення. За його словами, машинний зал, де обвалився дах, не входить у відповідальні конструкції об'єкта "Укриття", це просто занедбані залишки четвертого енергоблоку. При цьому чиновник повідомив, що відразу після аварії було проведене повне обстеження конструкції. "Обвал не привів до додаткового радіаційного забруднення. Під час нього все ж спостерігалося невелика присутність у повітрі аерозолю (радіоактівного. - авт.), коли впали панелі, все припинилося. Адже була волога погода, все знаходилося під снігом. Через півгодини ситуація стабілізувалася. Провели радіаційну зйомку. У результаті з'ясувалося, що на самій території станції і зони в цілому ніяких забруднень не відбулося", - розповів він.

Однак, зі слів того ж Володимира Холоші, стало відомо, що усунення наслідків аварії поки обмежилося лише елементарним "прибиранням". Причина для нашої країни більш ніж банальна: для латання даху на Чорнобильській атомній немає грошей у бюджеті. "Зараз всі уламки покрівлі в машзалі четвертого енергоблоку прибрані. Створюється проект, щоб знову герметизувати покрівлю. Найближчим часом він буде завершений, пройде експертиза. А потім треба шукати гроші і ремонтувати шматок проваленої покрівлі", - повідомив він.

На питання про те, на які кошти має здійснюватися такий ремонт, чиновник відповів цілком однозначно: виключно за бюджетні. "А за які ж? Звідки вони візьмуться, станція ж сама не заробляє, не виробляє електроенергію, товарну продукцію", - зазначив Володимир Холоша.

При цьому чиновник додав, що зараз перший етап зведення нового саркофага над четвертим енергоблоком проходить "у штатному режимі". Роботи з його зведення були продовжені через день або два після аварії 2013 року. А повністю завершити роботи зі зведення нового конфайнмента на ЧАЕС Україна планує в 2015-2016 роках.

ЄДИНОГО ГОСПОДАРЯ НЕ ЗНАЙТИ

Те, що над машзалом четвертого енергоблоку під вагою снігу розвалилася покрівля, на думку голови Всеукраїнської екологічної ліги Тетяни Тимочко, означає лише одне: ця конструкція не перебувала в системі моніторингу станції. "Ніхто не спостерігав за нею і не спрогнозував, скільки років ще вона може простояти, які стіни, чи цілий бетон. Поки це торкнулося тих місць, звідки не може відбутися витік радіації. Але навіть по приміщенню, що знаходиться поза зоною контролю, можна оцінити ситуацію на станції в цілому", - підкреслила вона, відзначивши, що хоча ЧАЕС і не працює, але продовжує складати серйозну екологічну загрозу.

Головною проблемою Чорнобиля експерт вважає відсутність єдиного "господаря" станції, коли, як кажуть, "у семи няньок дитя без ока". "Чорнобиль зараз не може бути цілісно, інтегровано представлений. Головна характеристика ситуації навколо Чорнобильської АЕС вже протягом багатьох років - невизначеність. До цього часу не створена структура, яка б відповідала за весь комплекс проблем. Відповідальність за екологічну ситуацію в Чорнобилі, технологічні регламенти функціонування наявних об'єктів розділена між різними відомствами. А соціальні питання віднесені до компетенції ще одного з міністерств", - констатувала Тетяна Тимочко.

У той же час, на думку фахівця, вся відповідальність за Чорнобиль має бути сконцентрована в одних руках. Але все відбувається з точністю до навпаки - ліквідоване Міністерство надзвичайних ситуацій, частини його повноважень розділені між різними відомствами. "Ці нескінченні пересування, зміна органів влади, скорочення або звільнення людей - не на користь справі, особливо в галузі радіаційної безпеки", - переконана еколог.

При цьому голова Всеукраїнської екологічної ліги підкреслила: будівництво нового об'єкта "Укриття" на ЧАЕС відбувається в закритому режимі. "Уряд на свій розсуд витрачає кошти, переконуючи нас, що все добре. Але коли будувалася чорнобильська станція, були ті, хто попереджав: не можна її там будувати. І тоді чиновники теж переконували всіх нас, що знають, як краще. І що вийшло?", - нагадала експерт.

У Чорнобиля є і ще одна проблема. Зовсім недавно чиновники виступили з ініціативою зменшення зони, зняття статусу з першої, другої, третьої або четвертої зон з деяких територій. "Це дуже тривожить. Адже жодних наукових обгрунтувань щодо зняття статусу зони відчуження або якихось чорнобильських територій немає. І неясно, яке у подібних рішень підгрунтя. Або - зменшити фінансові витрати, або - просто почати освоювати цю територію. Але ж вона ж може бути радіоактивно забрудненою! Потрібні глибокі і серйозні наукові дослідження, офіційний моніторинг, чого не існує. Попросту комусь з державних чиновників прийшла в голову ідея зняття статусу з зони, з якихось населених пунктів", - дивується Тетяна Тимочко. Що ж, безтурботність влади карна. Правда, без вини винуватими можуть тут виявитися прості люди.

Джерело: ГолосUA


Читайте также:

Невідомі заради соку у заповідному лісі понівечили берези. Екологи підозрюють «Київзеленбуд»

У Ялті обурені мешканці своїми автівками перекрили дорогу вантажівкам

Благодійна виставка-аукціон альтернативних дизайнерських ялинок відбудеться в Ужгороді

Пещеры и абсолютная заповедность

У центрі Львова врятували рідкісних орлів (відео)

Люди, які воюють за природу. Три еко-ініціативи, що змінили Україну

Китайские моллюски и американские раки вытесняют с Дуная судака и щуку

Чи дійсно кімнатні рослини очищують повітря?

А Ви були на росохацьких полонинах ?

"Чужі" атакують. Правила детоксикаційного харчування

Лише екзотики бракувало

Абсолютная заповедность и санитарные рубки в заповедниках Украины

Куда поехать весной: лучшие заповедники Украины

Брошуру на захист степу видали за кошти, зібрані в інтернеті

На Каховском водохранилище был задержан очередной браконьер, который ловил рыбу электроудочкой

На водоемах Запорожского края устанавливают искусственные нерестовые гнезда. Видео

Чорнобиль, кинутий напризволяще

Как бороться с сезонной аллергией

Екологія повинна бути захищена законом

Яким би не було довкілля, про це мають знати всі