Экология Украины


Популярные статьи

Партнеры





Лучший Детский форум





Крім шкідливих викидів у вигляді хімічних речовин і з'єднань, двигуни внутрішнього згорання є неефективними. У балансі теплової енергії, що виділяється двигуном автомобіля, лише близько 12% витрачається власне на рух, а інші 88% теплової енергії випромінюються марно через різні пристрої автомобіля в зовнішнє середовище. Вартість же енергоресурсів у структурі виробничих витрат автотранспорту досягла гранично допустимих значень. Джерело: http://e-m.org.ua

Росіяни з серпня 2012 року планують розпочати серійний випуск Е-мобілей. Це будуть гібридні автівки спрощеної конструкції. Вони будуть рухатись завдяки частково двигуну внутрішнього згорання на газу, а частково - електричним суперконденсаторам. Свої розробки електромобілей також роблять у Європі (існують навіть Mercedes S-class та Mini, що працюють на електродвигунах), в Японії, США та навіть у Новій Зеландії.

Але, як з'ясувалося, в Україні теж є напрацювання з розроблення електромобілів. З нами зв'язався винахідник, який ще за часів Сергія Корольова розробляв електромобілі у СРСР. Він написав для нас матеріал, який ми пропонуємо вашій увазі.

Поява електрозаправок та 50 японських електромобілів в Києві за цією новиною є прогресивним явищем.

Питьевая вода в мире становится глобальным дефицитом. Уже предрекаются грядущие войны за «водопои», прогнозируется обвальный рост болезней из-за качества воды и состояния трубопроводов, а бизнес на очистке и продаже «источника жизни» по доходности в скором будущем уравняется с бизнесом на нефти и газе.

У Луганской области дефицит особый — то ли недостаток при избытке, то ли избыток недостатков.  Парадокс средневекового французского поэта Франсуа Вийона: «От жажды умираю над ручьем…».  

Что же мы имеем и на что можем рассчитывать в ближайшем будущем? 

Откуда водичка? 

Система водоснабжения Луганской области весьма специфична благодаря тому, что 80 % воды добывается из подземных водозаборов и только 20% — из открытых источников.

При этом основные источники воды находятся на севере области. Вода добывается из скважин и транспортируется в южные районы, где проживает 63% населения и расположены основные крупные предприятия области. Переброска осуществляется магистральными водоводами на расстояние более чем 250 км, с перепадами высот до 340 м.

 Несмотря на то, что регион «стоит» на подземных водах, он считается маловодным, а его водообеспечение — в кризисном состоянии. Еще в советские времена были утверждены запасы воды в объемах 1,9 млн кубометров в сутки. Сейчас из подземных водоносных горизонтов отбирается только треть (500-600 тыс. «кубов»)

Для того, чтобы сделать перепись населения пресноводного водоёма, совсем не обязательно дневать и ночевать на берегу озера и отслеживать редких представителей живой природы, можно просто зачерпнуть воду из этого озера и получить полное представление о том, кто в нём живёт.

Новое исследование голландских учёных показало, что в маленьком обьёме речной или озёрной воды можно найти следы ДНК всех, кто живёт на дне и на поверхности воды, а также недалеко от водоёма. Филипп Фрэнсис Томсен (Philip Francis Thomsen) и коллеги опубликовали своё исследование «Мониторинг находящихся под угрозой исчезновения видов при помощи ДНК» в журнале «Молекулярная Экология» (Molecular Ecology).

18 декабря в Очаковском районе Николаевской области наконец-то пошли за ветром - в эксплуатацию была принята I очередь Очаковской ветроэлектростанции. Заработали первые 7 из 10 ветроэнергетических установок ООО«Ветряной парк «Очаковский».

Как рассказал директор ООО «Ветряной парк «Очаковский» Владимир Подгуренко, еще 3 не запущенных сегодня установки проходят пуско-наладочные работы и будут запущены в ближайшее дни. Если говорить об их технических параметрах, то все 10 ветроустановок общей мощностью 25 МВт дадут возможность сэкономить 2,5% мощности одного ядерного блока реактора атомной электростанции, но не только это важно.

- Ветроагрегаты дают новую технологию, новую культуру производства. Николаевская область на сегодня потребляет примерно 300 МВт электроэнергии, а мы вводим 25МВт – это 10% потребляемой мощности. Это важно для региона.
И это только первая очередь – в этом месте планируется строительство промышленной ветростанции как минимум 500МВт общей мощностью, - сказал Владимир Подгуренко.

Сертифікат дозволить поставити під контроль промисловий вилов риби та ускладнити продаж риби, виловленої браконьєрами.

Уже найближчим часом реалізація риби може стати можливою тільки за умов наявності так званого "сертифікату походження риби". Про це повідомив голова Державного агентства рибного господарства Віктор Дроник. За його словами, нормативний акт про запровадження такого сертифікату проходить юридичну оцінку у Міністерстві юстиції.

Голова Держагентства пояснив, що у разі запровадження в дію норми про необхідність сертифікату, цей документ видаватиметься суб'єктам промислового вилову риби. На ньому будуть вказані дані про цей суб'єкт господарської діяльності (аж до номера судна, яке здійснювало вилов), назва водойми, де був проведений лов, кількість риби, дата вилову та інші дані. Крім того, він наголосив, що запровадження цього сертифікату необхідне для наближення українського законодавства, у сфері рибного господарства та промислу, до європейських стандартів.

Глобальные климатические переговоры в Дурбане завершились компромиссом — срок действия Киотского протокола продлен до 2020 года, за это время должно быть подготовлено новое, более жесткое соглашение по сокращению парниковых выбросов.

Впрочем, круг государств, которые заявили о готовности снижать выбросы в 2013-2017 годах, резко сузился — среди них больше нет ни одного из лидеров мировой экономики, кроме стран-участниц ЕС. Тем временем ООН готовится ужесточить механизм торговли сокращениями выбросов. В этих условиях эксперты советуют Украине интегрироваться в европейскую систему торговли квотами.

XVII Международная климатическая конференция (СОР-17) и VII встреча стран—участниц Киотского протокола (СМР-7) завершились 10 декабря подписанием представителями 120 стран базового соглашения, которое получило название "Дурбанская платформа". Как и ожидалось, принять новый глобальный договор участники конференции не смогли. При этом вместо утверждения компромиссных переходных положений на 2013-2015 годы стороны продлили действие Киотского протокола до 2020 года. Согласно тексту документа, обнародованному на сайте секретариата Рамочной конвенции по вопросам изменения климата ООН (РКИК), второй период обязательств будет действовать до конца 2017 года, а новый климатический протокол должен вступить в силу 1 января 2020 года. Таким образом, странам-участницам нужно будет ратифицировать его за три года.

Першим симптомом передноворічної лихоманки є «трупи» ялин-гігантів, які можна побачити на площах. Мине кілька днів – і вони вже гордовито стоятимуть, прикрашені вогниками й іграшками, не викликаючи потойбічних асоціацій, аж допоки мертві дерева не валятимуться купами на смітниках

Різдвяна ялинка, як і саме Різдво, є спадком поганських звичаїв і свят, коли пращури вшановували вічнозелене дерево, міфологічне древо життя (слов’яни, щоправда, навпаки на Коляду – нинішнє католицьке Різдво – вбирали і прикрашали мертвий сухостій, який називався «Бадняк» і після урочистого частування кутею його спалювали). За раннього християнства в українських селах різдвяним символом слугував житній Дідух. За легендами, так би мовити, моду на різдвяну ялинку започаткував німецький реформатор Мартін Лютер, що першим приніс деревце додому та прикрасив його свічками. Ялинка новорічна стала черговим витком еволюції ялинки різдвяної в атеїстичному совдепівському суспільстві. І, хоч матеріалістичні погляди тієї епохи віджили своє, живе дерево досі лишається невід’ємним символом свята.

Склад миючих засобів великих світових компаній, які продаються в Україні та країнах Європи, істотно відрізняється. І якщо в країнах Західної Європи вони не містять у своєму складі фосфатів, то в Україні фосфатні добавки в миючих засобах досягають 20%, що загрожує Дніпру екологічною катастрофою.

Про це заявила радник голови правління АК «Київводоканал» з питань інформаційної політики Вікторія Яковлєва.

«Миючі засоби всіх великих торгових марок є у продажу і в нас, і в Росії, і в Європі. Але Японія, наприклад, ще в 1986 році повністю заборонила фосфати, а десять років тому на законодавчому рівні це зробила і велика частина Європи. Тому миючі засоби з такими ж назвами, але які продаються в Європі, не містять в своєму складі фосфатів - виробник підлаштовується під законодавство тієї країни, куди постачає свій товар», - заявила Яковлєва.

У період з 27 листопада по 7 грудня 2011 року в Чернівецькій області склалася складна ситуація пов’язана з горінням сухої трави. В цей період виникло 27 пожеж спричинених випалюванням сухої трави та 3 пожежі в лісових масивах.

З метою недопущення подібних випадків у подальшому 5-6 грудня цього року управліннями МНС, Держтехногенбезпеки, Державною екологічною інспекцією організовано та проведено спільні рейди у населених пунктах Чернівецької області найбільш уражених пожежами, які були спричинені спалюванням сухої трави.

Як повідомили БукІнфо у відділ зв’язків із ЗМІ та роботи з громадськістю УМНС в Чернівецькій області, в рейдах також взяли участь представники районних держадміністрацій, голови сільських рад. Такі рейди проведено у Сторожинецькому, Глибоцькому і Заставнівському районах Чернівецької області. Основною метою проведення вищезгаданих рейдів було покращення роботи на місцях з питань профілактики пожеж пов’язаних з горінням сухої трави, запобігання виникненню лісових пожеж.

Поки європейці збирають підписи із закликом бойкотувати Євро-2012 в Україні через жорстоке поводження з бездомними тваринами, в країні винаходять нові способи боротьби з ними.

30 днів для собаки

Державна ветеринарна і фітосанітарна служба виступила з черговою ідеєю. Заступник голови департаменту ветеринарної медицини відомства Дмитро Морозов, зокрема, запропонував розміщувати бродячих тварин у притулках. І якщо за 30 днів за ними ніхто не прийде - усипляти.

За його словами, стерилізація - не кращий вихід з ситуації, оскільки "потім чотирилапих знову відпускають на вулицю, де вони продовжують розносити хвороби".

Втім, ветеринари з такою позицією не погоджуються і наголошують на необхідності вакцинації. Натомість евтаназію вважають негуманним й найменш ефективним методом регуляції кількості бродячих тварин.

В исполком Кременчугского горсовета, лично к первому заместителю мэра Андрею Погребному, неоднократно поступали обращения от жителей Крюковского района и родителей детей, посещающих детский сад №4, на засоренность территории частного предприятия, которое расположено по ул. Крупской, 46 и граничит с дошкольным учебным заведением.

На территории так называемой бумажной фабрики складируются огромные кучи мусора неизвестного происхождения, от которых идёт страшный смрад, а стоки непонятной жидкости текут прямо на территорию детского сада.

На прошлой неделе Андрей Погребной вместе с руководством Крюковского района лично проверил факты, указанные в жалобе граждан, и был поражён тем, что творится на территории этого предприятия. По его поручению при исполнительном комитете Кременчугского городского совета была создана комиссия, в состав которой вошли заместитель мэра Виктор Калашник, главный государственный санитарный врач Кременчуга Виктор Самойленко, руководитель отдела экологической безопасности горисполкома Геннадий Демехин и представители правоохранительных органов.

У рекреаційній зоні Десни почали вирубку багаторічних дерев. Коли чинна влада починає розмови про прогресивні реформи, «стабільність», «добробут» та «порядок», який ощасливив країну після останніх президентських виборів, подібні історії є найпоказовішими прикладами протилежного. Два тижні тому на березі річки Десна (у водоохоронній та рекреаційній зоні поблизу села Зазим’я, за 10 кілометрів від київського водозабору) розпочали вирубування дерев.

За перший же день знищено близько сотні насаджень. Члени Об’єднання садівничих товариств «Урочище Зазим’я» першими забили на сполох — викликали міліцію та повідомили про інцидент на «гарячу урядову лінію». Вирубку припинили за кілька днів тільки після втручання народного депутата та сюжету про інцидент на одному з телеканалів. Проте садiвники переконані, що це справа рук двох фіктивних громадських організацій, які з 2003 року намивають берег під забудову. Екологи висловлюють занепокоєння, нові посадовці з прокуратури визнали дії незаконними, однак є обґрунтовані побоювання, що і цього разу все вирішиться на користь «умовних одиниць».

Користуючись зручностями цивілізації, ми ніколи не думаємо, як вони працюють, і що від того буває. Кожен впевнений, що про це вже подумали інші, а ми – просто платимо за можливість ними користуватись.

Наприклад, мало хто з нас думав хоч раз куди дівається вода, що витікає з наших душових кабін, раковин і, даруйте, унітазів. На те вони і зручності, щоб не перейматись ними.

Звісно, про таку річ хтось мав подумати ще коли будували наш будинок. Проте бувають випадки коли, будівельна кампанія вирішує не витрачати грошей на підключення до міської каналізаційної мережі, а просто пробиває діру до колектора, яким тече підземна річка.

Дуже зручно: і дешево, і річка завжди віднесе відходи…кудись.

От і виходить, що таким чином частина киян щодня грішить, спускаючи воду в унітазі.

Мабуть, не багатьом відомо, що річка Хрещатик, на честь якої названо центральну вулицю Києва, існує і досі. Один з її витоків знаходитися просто під Майданом Незалежності.

Архив:

Декабрь 2010