Экология Украины


Популярные статьи

Партнеры





Лучший Детский форум





На Житомирщині - проблеми з очисними спорудами

74 населені пункти Житомирської області оснащені комунальними очисними спорудами. Проте в багатьох містах та селищах регіону вже роками резервуари водостоків заледве дихають - через що у прямому розумінні «задихається» довкілля.

Ситуацію, що склалась у нашій області, сьогодні вивчав Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Юрій ХІврич. Урядовець відвідав очисні споруди Коростишева, Житомира та Бердичева.

Наскільки небезпечним для екології є нинішній стан систем каналізаційних зливів і де знайти кошти на їх реконструкцію? Очисні споруди у Коростишеві запрацювали ще у сімдесятих роках минулого століття. Термін їх експлуатації вичерпався вже 10 років тому. З тих пір побічні продукти життєдіяльності міста на берегах тетерева потрапляють до звичайних відстійників.

Далее...

Чорнобильська катастрофа навчила весь світ жити по-іншому - директор НІСД А.Єрмолаєв

Чорнобильська катастрофа навчила весь світ жити по-іншому. Вона засвідчила, що подолання її наслідків не може бути справою однієї країни. Про це сказав директор Національного інституту стратегічних досліджень (НІСД) Андрій Єрмолаєв під час свого виступу на круглому столі "Державна політика подолання наслідків аварії на Чорнобильській АЕС: час змін настав", що відбувся у НІСД за участю представників центральних і регіональних органів влади, авторитетних науковців, експертів, громадськості та ЗМІ.

"В України є дуже важливий у міжнародному масштабі досвід - це досвід реабілітації територій і досвід соціальної реабілітації людей", - наголосив А.Єрмолаєв, зауваживши, що жертвами Чорнобильської катастрофи мимоволі стали мільйони людей.

Далее...

Європа переносить шкідливі виробництва на територію України

Західна Європа вводить всі більш жорсткі екологічні норми, при цьому намічається тенденція до перенесення шкідливих виробництв на територію Східної Європи, у тому числі, в Україну.

Європейські законодавці прийняли ряд заборон на виробництво продукції, що містить небезпечні компоненти. Через це першими постраждають території, прилеглі до кордонів Західної Європи, звідки ці виробництва всіляко витісняють.

До звичайних забруднювачів атмосферного повітря - вуглекислого газу, окисів сірки чи азоту, пилу - додаються більш небезпечні токсичні речовини. Якщо до недавнього часу традиційні викиди Добротвірської ТЕС чи "Миколаївцементу" можна було помітити та підрахувати, то з новітніми боротися набагато складніше.

Далее...

Сегодня – Всемирный день водных ресурсов

Идея проведения Всемирного дня водных ресурсов (World Day for Water или World Water Day) впервые прозвучала на Конференции ООН по охране окружающей среды и развитию (ЮНСЕД), которая состоялась в 1992 году в Рио-де-Жанейро.

Генеральная Ассамблея Организации Объединенных Наций, приняв резолюцию 47/193 от 22 февраля 1993 года, объявила 22 марта Всемирным днем водных ресурсов. В соответствии с рекомендациями Конференции ООН по охране окружающей среды и развитию этот день начали отмечать с 1993 года.

Государства были призваны посвятить День водных ресурсов осуществлению рекомендаций ООН и проведению конкретных действий на национальном уровне.

Ежегодно одно из учреждений ООН назначается координатором мероприятий Всемирного дня водных ресурсов и отвечает за продвижение новой темы под руководством Административного комитета по координации.

Далее...

Сьогодні відмічається Всесвітній день лісу

21 березня відоме всьому світу як Всесвітній день лісу. Цей день відзначає значення і внесок лісів та лісового господарства в життя суспільства. Щороку в цей день фахівці з усього світу знаходять час для обговорення корисностей лісу, товарів та послуг, отриманих з лісу. Населення може дізнатися як відбувається, або ж має відбуватись, стале управління лісами, невиснажливе використання лісових ресурсів (без завдання шкоди лісовим екосистемам) з метою їх збереження для майбутніх поколінь.

Цю традицію було започатковано сорок років тому, в 1971 році під час загальних зборів Європейської конфедерації сільського господарства, метою яких було обговорення важливості вміння цінувати значення власних лісових ресурсів. Так і зародилася ідея проголошення Всесвітнього дня лісу, яка одразу ж була підтримана Організацією ООН з питань продовольства та сільського господарства (ФАО). Європейська конфедерація сільського господарства зазначила, що цей день має бути набагато важливішим за Всесвітній день дерева. «Всесвітній день лісу потрібно використовувати для розповсюдження інформації щодо всіх аспектів багатства лісу, представлених з трьох точок зору: виробництво, захист та відновлення, а також їх зв’язок із заповіданням», – було зазначено конфедерацією.

Далее...

Опять реку вспять? Саксагань, которая в голодомор спасала людей, теперь умирает сама

В то время, когда после президентского «Разговора со страной» некоторые криворожане пребывают в ожидании мифических экологических выплат, вполне реальные «экологические» деньги благополучно тонут в мутной воде Саксагани. Еще каких-то 50 лет назад чистая и полноводная река с множеством родников, сегодня она больше напоминает канализационную канаву, глубина которой местами составляет 30-40 сантиметров. Еще чуть-чуть — и реку вброд смогут переходить воробьи. Спасет ли ее затеянная в Центрально-Городском районе «большая чистка»?

Сегодняшние собеседники «Вестника», оценивая идущие на реке работы хоть и каждый под своим углом, но вполне профессионально, едины во мнении: чистить реку нужно не в «хвосте», а последовательно, начиная с верховий. Иначе любой локальный проект по расчистке первым же серьезным паводком будет сведен на нет.

Далее...

В Украине есть около 20% территорий, где существует экологическая катастрофа - В.Борейко

"Реальной экологической катастрофы в Украине нет, у нас есть только около 20% территории, где существует экологическая катастрофа", - заявил в эксклюзивном комментарии УНН директор Киевского эколого-культурного центра Владимир Борейко.

"В первую очередь это Чернобыль, также на Донбассе очень много мест, где жить просто нельзя, в Днепропетровской области ... Скажем так: на юге и востоке Украины, где много промышленных предприятий, там жить практически невозможно, поскольку страшное загрязнение воздуха. Эти города занимают первые места в мире по загрязнению Там люди живут на 15 лет меньше", - подчеркнул эколог.

По его убеждению, "надо закрывать заводы и все", поскольку переселять население этих регионов в другие области вряд ли кто будет.

Далее...

Экологов не пустили в киевский дельфинарий «Немо»

Вчера Представители Лиги защиты животных и Национального экологического центра Украины (НЭЦУ) приехали в Киевский дельфинарий, чтобы провести проверку состояния животных и условий, в которых они содержатся.

В частности, прибыв на место проверки, представители Ветеринарной инспекции отказались допустить экологов к участию в проверке. Такого же мнения был и директор дельфинария, хотя ранее неоднократно приглашал представителей НЭЦУ посетить его.

«Дельфины занесены в Красную книгу Украины, Международную Красную Книгу (IUCN), они находятся под защитой Бернской и Боннской конвенций, соглашения ACCOBAMS. Использования дельфинов в коммерческих целях запрещено Законом Украины «О Красной книге Украины» статья 19», - заявили в Национальном экологическом центре Украины и напомнили о ряде нарушений природоохранного законодательства дельфинарием «Немо»

Далее...

Пожары – символ безвластия

Михаил Подгайный, старший научный сотрудник отдела природы Херсонского областного краеведческого музея Фото Василия Кузьмука

В прошедшее воскресенье погода побаловала херсонцев чудным солнечным деньком. Запоздалая весна наконец-то обозначила свое присутствие не только на календаре. Горожане массово отправились отдыхать “на природу” – кто в Гидропарк, кто на берег реки Веревчиной в Шуменском, кто – открывать дачный сезон. Увы, многих ждало разочарование. В Гидропарке отдохнуть было негде. Произошедший накануне пожар превратил Малый Потемкинский осторов в сплошное пепелище. Весь день пылали тростниковые заросли и на Веревчиной, на Большом Потемкинском, в окрестностях Цюрупинска и Голой Пристани, – везде, где накануне уже побывали “отдыхающие”.

Далее...

Екологи констатують: річки області забруднюють нафтропродуктами та іншою хімією

Державною екологічною інспекцією в Закарпатській області виставлено претензію за порушення вимог Водного Кодексу України. Державною екологічною інспекцією в Закарпатській області за підсумками перевірки додержання природоохоронного законодавства Ужгородською дистанцією водопостачання ДГТО "Львівська залізниця" та за результатами проведених інтрументально-лабораторних вимірювань було встановлено забруднення поверхневих водойм області.

А саме, у потік Мочарка, водойму комунально-побутової категорії, каналізаційними очисними спорудами (КОС) ст. Королево було скинуто 7,976 тис.м3 недостатньо очищених стічних вод з перевищенням нормативів гранично допустимого скиду по нафтопродуктах, а у р. Тиса, рибогосподарську водойму ІІ категорії, КОС ст. Саловка скинуто 2,216 тис.м3 недостатньо очищених стічних вод з перевищенням нормативів гранично допустимого скиду по азоту амонійному, нітритах, хлоридах, сульфатах, нітратах, чим порушено вимоги ст. 70 Водного Кодексу України. Інспекцією відповідно до Методики розрахунку розмірів відшкодування збитків, заподіяних державі внаслідок порушення законодавства про охорону та раціональне використання водних ресурсів проведено розрахунок шкоди, завданої природним ресурсам, та виставлено претензію на суму 1,092 тис. грн. для добровільного відшкодування збитків.

Далее...

Морская вода Черного моря как и прежде чиста, несмотря на желание ряда журналистов сделать ее мутной и токсичной

В последние годы вокруг экологической обстановки Крымского полуострова постоянно создается искусственный ажиотаж относительно возможной угрозы химического загрязнения морских акваторий, и, как следствие, жизни и здоровью отдыхающих. По большей части эти сведения готовятся без изучения сути проблемы, распространяются некомпетентными и непроверенными источниками.

ГУМЧС Украины в АР Крым информирует, что согласно официальным историческим документам, во время и после Второй мировой войны в Черном, Балтийском и Северном морях, а также в Мексиканском заливе, проводились мероприятия по захоронению химических боеприпасов путем затопления.

Далее...