Экология Украины


Популярные статьи

Партнеры





Лучший Детский форум





Председатель Госагентства по энергоэффективности и энергосбережению Николай Пашкевич рассказал о том, кто и сколько платит за экономные технологии В интервью ЛІГАБізнесІнформ председатель Госагентства по энергоэффективности и энергосбережению Николай Пашкевич рассказал о том, кто и сколько платит за экономные технологии, почему не нужно слепо менять газ на уголь, а также о том, когда украинские компании перейдут на электромобили.

О госпрограмме и донорах

- Вы жаловались, что агентству не выделяют достаточно средств, и это не позволяет выполнять поставленные перед ним задачи. Ситуация поменялась в 2011 году?

- Я никогда не жаловался на недостаток выделяемых средств. Деньги – это лишь инструмент для выполнения поставленных задач.

- Сколько средств выделили в новом бюджете на госпрограмму по энергосбережению?

- На 2012 год было предусмотрено финансирование из бюджета в размере 2,9 млрд.грн. Но фактически, в соответствии с принятым бюджетом, на наши цели выделено 502 млн.грн.

Кроме того, предусмотрено расходование порядка 40,5 млрд.грн. средств из других источников. Это местные бюджеты, инвестиционные средства и кредиты, а также собственные оборотные средства предприятий, которые участвуют в проектах.

Приходьте на показ фільму «Стежкою безкорисливої любові» і не втратьте можливість отримати позитивні теплі емоції та корисну, подекуди, неприємно вражаючу інформацію про українську рись.

Рятуючи своє потомство від нападу ведмедя, рись загинула, але захистила дитинча. Маленьку нетямущу рись підібрав лісник. Він приніс його до себе додому, вигодував і дав ім'я «Кунак». Кошеня починає досліджувати будинок лісника, потім околиці і ліс.

Познайомився і подружився з собакою. Пройшов рік. Звістка про те що в будинку у лісника виросла рись, рознеслася по області. Ліснику пропонували за рись великі гроші, але друзів не продають.

У Ковелі на річці Турія в районі парку імені Тараса Шевченка оселилося чотири лебедя. З усього видно, це пара білокрилих птахів та їхній молодий виводок. А ще на своїх кінцівках вони мають спеціальні кільця. Певно птахи прилетіли до нас не здалеку.

Вже не вперше на Турії з’являються лебеді. Приміром, минулоріч їх було у кілька разів більше.

Не байдужі, турботливі люди навідуються до водойми, щоб підкормити цих птахів та помилуватися ними. Особливо полюбляє спостерігати за поведінкою лебедів дітвора.

За прогнозами синоптиків, на західні регіони України наближаються морози, тому екологів наразі турбує, як зробити так, щоб птахи, які облюбували води Турії, не замерзли тут. Адже річка вже практично вся вкрита льодом.

За 2011 рік інспекторами державної рибоохорони розкрито 8394 порушення природоохоронного законодавства, з яких 1901 є грубими, тобто пов’язаними із застосуванням заборонених знарядь лову.

Про це було заявлено на підсумковій пресконференції, яку провели фахівці управління Західно­Чорноморського басейнового управління охорони, використання та відновлення водних біоресурсів та регулювання рибальства – заступник начальника управління Юрій Лукаржевський, начальник відділу рибоохорони Валентин Кольчак та начальник відділу охорони виняткової (морської) економічної зони України Микола Мацкул.

Крім того, під час рейдів, проведених органами рибоохорони разом з іншими правоохоронними органами на ринках та в інших місцях торгівлі водними живими ресурсами, виявлено 1641 випадок порушення громадянами та юридичними особами порядку придбання та реалізації таких ресурсів. На ринках вилучено понад 27,6 т відповідної продукції, яка реалізовувалася без наявності у продавців документів, які підтверджують законність їх придбання, і сертифікатів якості на реалізований товар.

В Институте ядерных исследований, расположенном по проспекту Науки в Киеве, работает ядерный реактор. Об этом во время пресс-конференции в «Обозревателе» рассказал директор Киевского эколого-культурного центра, Заслуженный природоохранник Украины Владимир Борейко.

«Я противник каких-либо ядерных исследований в центре города, особенно если речь идет о самом настоящем ядерном реакторе», - заявил эколог. Он уверен: какие бы гарантии безопасности ни предоставляли специалисты-атомщики, «это всегда выходит людям боком».

Как рассказал Борейко, в 1970-х годах ядерный реактор института пережил аварию. «Нужно ли Киеву экспериментировать еще с этим реактором, чтобы случилась еще одна, более серьезная авария?» - спросил эксперт.

Заповідним територіям у віданні Державного агентства лісових ресурсів України загрожує недофінансування, повідомляє Національний екологічний центр з посиланням на видання "Станіславський Натураліст".

Для заповідників і національних парків, які знаходяться у підпорядкуванні Держлісагенства у Законі України "Про Державний бюджет України на 2012 рік" видатків не перебачено.

У підпорядкуванні Держагенства лісових ресурсів України знаходиться 5 природних заповідників: "Дніпровсько-Орільський", "Медобори", "Поліський", "Черемський" та "Ялтинський"– це території із найвищим статусом заповідності та низка національних природних парків: "Білоозерський", "Галицький", "Гомільшанські Ліси", "Сколівські Бескиди", "Шацькийта" інші.

Загалом, у Держагенстві функціонує близько півтора десятка заповідних територій із високим заповідним режимом національного рівня.

Торік з Держбюджету на існування всіх цих досить великих за площею заповідних територій було виділено 53,0055 мільйонів гривень.

Министр образования Германии, Аннетте Шаван на вручении премий "Зеленые таланты" сказала, что в недалеком будущем Германии не потребуется покупать природные энергетические ресурсы из России. "Это наша цель", сказала министр.

В ближайшие годы наступет "зеленая революция". Для населения есть и плюсы. Появится 200 тысяч новых рабочих мест, производством энергии в сельском хозяйстве и смежных областях займется и того больше чуть меньше одного миллиона человек. Четыре основных направления альтернативной энергетики в Германии - геотермальная, солнечная энергия, утилизация энергии биомассы и энергия ветра. Как считают немецкие специалисты, цена за киловатт в обозримом будущем из-за истощения ископаемых ресурсов может вырасти с 6,5 центов до 23,5 за 1 киловатт в час. Энергия солнца и ветра должны спасти ситуацию. Правительство пытается снизить стоимость производства солнечной энергии. 250 тысяч евро потрачены на проект, благодаря которому снабжаются теплом более 50 тысяч домов с моря. Большие надежды возлагаются на использование биомассы. В планы правительства входит увеличение в 17 раз использования биомассы в производстве электроэнергии к 2050 году.

Україна ні технічно, ні економічно, ні законодавчо не готова до видобутку сланцевого газу. Про це повідомив голова ГО "Бюро екологічних розслідувань" Дмитро Скрильніков сьогодні під час прес-конференції, інформує кореспондент Вголосу.

За словами Д.Скрильнікова, основна проблема при видобутку сланцевого газу - це закачування під землю великої кількості, так званий гідроудар. Він підкрелив, що забираючи великі об'єми води із річок та озер, можна отримати катастрофічні наслідки.

"Для того, щоб закачати воду у пласт під великим тиском, її треба десь взяти. Я думаю, це буде призводити до серйозного виснаження водних ресурсів області, які і так у нас є проблемними. Якщо виникнуть такі проблеми, порушуватимуться права людей на чисту воду, тому що на території Олеської площі є багато населених пунктів, які не мають ні водопроводу, ні каналізації. Крім того, закачуючи великі обсяги води, змішаної із хімічними речовинами, у пласти, ми залишаємо не найкращий спадок прийдешнім поколінням. Також може виникнути процес зниження рівня води у річках, що призведе до висихання дерев", - розповів Дмитро Скрильніков.

Київ – Реліктові ліси України, передусім поблизу великих міст, вирубують і віддають під котеджну забудову. Місцеві мешканці та екологи намагаються зупинити цей процес за допомогою громадського контролю й створення заповідників. Лісівники ж пропонують врятувати лісові масиви, повернувши всі їх у розпорядження Держкомлісгоспу.

Віковий Чернечий ліс поблизу села Лісники на Київщині – тут мав бути заказник, але зараз ревуть трактори й бензопили.
Робітники валять і складають ліс на площі близько чотирьох гектарів. Ані назви свого підприємства, ані замовників вирубки вони не називають.
Вирубка є плановою, на її місці посадять новий ліс і нічого не будуватимуть, запевняє майстер дільниці Боярського лісодослідного господарства Валерій Вільчинський.

Доки світло горіло в кожному будинку і це майже нічого не коштувало, альтернативна енергетика залишалася долею відсторонених від світу геніїв і допитливих умів юних техніків. У науковому середовищі в "альтернативників" було багато недоброзичливців, на дрібниці (атоми не в рахунок) уваги не звертали, поки ринковий кіловат не вдарив по наших гаманцях. Сьогодні розвиток альтернативної енергетики в Криму надзвичайно актуальний: регіон залежить від імпорту енергоносіїв з материка.

Тільки близько 20% в 2011 році вироблено за рахунок використання енергії сонця та вітру. З усіх джерел альтернативної енергії просто-таки невичерпним є джерело енергії сонця. На пострадянських просторах більше ніж наш півострів сонячними променями обласкані тільки середньоазіатські пустелі. І не випадково ще за часів енергетичного достатку саме в Криму радянські вчені зважилися на сміливий експеримент і "направили пусте сяйво сонця на потреби соціалістичного будівництва". 1986 неподалік від селища Леніно з'явилася перша в СРСР сонячна електростанція потужністю 5 МВт. Загальна площа дзеркал СЕС-5 становила 40 тис. кв.м і до моменту демонтажу в 1995 р. - через економічну кризу - виробила понад 2 млн кВт/год електроенергії.

Горлівці Донецької області загрожує екологічна катастрофа. Про це повідомляє МНС. У відомстві зазначили, що в 3-4 кварталі 2011 року на території Горлівського хімічного заводу в зоні впливу могильників хімічних відходів Державним регіональним геологічним підприємством "Донецькгеологія" було виконано роботи з оцінки стану грунтів і підземних вод.

3 січня міська комісія згідно з висновками щодо звіту виконаних робіт вирішила, що стан могильників і концентрація забруднювальних речовин у грунтах і підземних водах може вийти на рівень надзвичайної ситуації.

Раніше місцеві ЗМІ повідомляли, що на Горлівському хімічному заводі може статися витік мононітрохлорбензолу. Ця речовина другого класу небезпеки зберігається на території заводу в бочках і металевих цистернах. Ємності, термін експлуатації яких давно минув, перебувають в такому стані, що отрута може у будь-який момент потрапити в грунтові води.

Архив:

Январь 2011