Экология Украины


Популярные статьи

Партнеры





Лучший Детский форум





Україна не готова до видобутку сланцевого газу - експерт

Україна ні технічно, ні економічно, ні законодавчо не готова до видобутку сланцевого газу. Про це повідомив голова ГО "Бюро екологічних розслідувань" Дмитро Скрильніков сьогодні під час прес-конференції, інформує кореспондент Вголосу.

За словами Д.Скрильнікова, основна проблема при видобутку сланцевого газу - це закачування під землю великої кількості, так званий гідроудар. Він підкрелив, що забираючи великі об'єми води із річок та озер, можна отримати катастрофічні наслідки.

"Для того, щоб закачати воду у пласт під великим тиском, її треба десь взяти. Я думаю, це буде призводити до серйозного виснаження водних ресурсів області, які і так у нас є проблемними. Якщо виникнуть такі проблеми, порушуватимуться права людей на чисту воду, тому що на території Олеської площі є багато населених пунктів, які не мають ні водопроводу, ні каналізації. Крім того, закачуючи великі обсяги води, змішаної із хімічними речовинами, у пласти, ми залишаємо не найкращий спадок прийдешнім поколінням. Також може виникнути процес зниження рівня води у річках, що призведе до висихання дерев", - розповів Дмитро Скрильніков.

Другою негативним моментом у видобуванні сланцевого газу є те, що при бурінні займаються досить великі площі під технічні майданчики. Голова ГО "Бюро екологічних розслідувань" пояснив, оскільки територія Олеської площі досить густозаселена, під технічні ділянки потраплятимуть земельні володіння і, можливо, навіть прибудинкові території мешканців регіону.

"Для того, щоб проводити буріння, у населення викуповуватимуть земельні ділянки, або вилучатимуть їх через суд. Ми вже знаємо як вилучали у людей земельні ділянки для будівництва до Євро. Це викликає досить серйозну напругу у суспільстві", - зазначив Дмитро Скрильніков.

Третім негативним аспектом при видобутку сланцевого газу є "букет хімічних речовин", які закачують під землю разом з водою при гідроударі. Дмитро Скрильніков наголосив, що зараз абсолютно невідомо чи витримає місцеве навколишнє середовище таке серйозне навантаження.

"Навіть Євросоюз визначає, що вони не готові, в тому числі й законодавчо, до розробки сланцевого газу. Для того, щоб розпочати розмови про видобуток газу в Європі, а найбільша перспектива - це Польща, Євросоюз встановив, що необхідно змінювати законодавство, встановлювати відповідні стандарти, оцінювати ризики. Фахівці кажуть, що ризики і тягар негативного впливу на навколишнє середовище не компенсуються потенційними перевагами видобутку такого газу", - наголосив Дмитро Скрильніков.

"Для нас це може закінчитись тим, що гроші від видобутку газу потечуть у компанію, яка займатиметься цими роботами, а зруйнована територія, без води, із виснаженими землями залишиться на плечах місцевого населення, яке не матиме коштів для виживання. Тобто комусь дістануться надприбутки і, можливо, політичні дивіденди, а комусь залишиться зруйнована територія", - додав він.

У свою чергу голова комісії з питань екології, природних ресурсів та рекреації Ірина Сех зазначила, що, як показує досвід країн, у яких вже проходить видобуток сланцевого газу, існує потенційна небезпека міні- землетрусів та повеней на територіях буріння.

Джерело: Вголос



Читайте также:

Невідомі заради соку у заповідному лісі понівечили берези. Екологи підозрюють «Київзеленбуд»

У Ялті обурені мешканці своїми автівками перекрили дорогу вантажівкам

Благодійна виставка-аукціон альтернативних дизайнерських ялинок відбудеться в Ужгороді

Пещеры и абсолютная заповедность

У центрі Львова врятували рідкісних орлів (відео)

Люди, які воюють за природу. Три еко-ініціативи, що змінили Україну

Китайские моллюски и американские раки вытесняют с Дуная судака и щуку

Чи дійсно кімнатні рослини очищують повітря?

А Ви були на росохацьких полонинах ?

"Чужі" атакують. Правила детоксикаційного харчування

Лише екзотики бракувало

Абсолютная заповедность и санитарные рубки в заповедниках Украины

Куда поехать весной: лучшие заповедники Украины

Брошуру на захист степу видали за кошти, зібрані в інтернеті

На Каховском водохранилище был задержан очередной браконьер, который ловил рыбу электроудочкой

На водоемах Запорожского края устанавливают искусственные нерестовые гнезда. Видео

Чорнобиль, кинутий напризволяще

Как бороться с сезонной аллергией

Екологія повинна бути захищена законом

Яким би не було довкілля, про це мають знати всі