Экология Украины


Популярные статьи

Партнеры





Лучший Детский форум





Екологічна етика та гуманне ставлення до тварин і рослин.

Цей посібник створено до програми «Екологічна етика та гуманне ставлення до тварин і рослин», схваленої для використання у загальноосвітніх навчальних закладах Міністерством освіти і науки України.

Проблеми етичного ставлення до природи все активніше порушуються філософами, культурологами, екологами, педагогами. Адже сучасна екологічна криза є свідченням кризи духовної, моральної. Відтак, гармонізація взаємодії людства з природою потребує ціннісного, по справжньому людського — гуманного — ставлення до навколишнього світу загалом.

Як свідчать психологічні дослідження, ставлення до тварин і рослин — це перше ставлення до природи, яке починає усвідомлювати дитина. «Я люблю кошенят, маму і морозиво», — зазвичай можна почути від дитини. І насправді, в дитячому світосприйнятті тварини займають неменш значуще місце, ніж найрідніші люди, вони — рівноправні, рівноцінні суб'єкти спілкування, переживання, ігор та дружби.

Прагнення до спілкування з тваринами притаманне дітям різного віку. Проте, іноді, слова про любов дивним чином співіснують з проявами насильства, або, навіть, жорстокості стосовно тварин.

І це не тому, що діти злі або недобрі. В більшості випадків причини такої поведінки пояснююються невмінням співпереживати, адекватно виражати свої почуття, небажанням знаходити компроміси між власними примхами і природними звичками, потребами пухнастого (чи пернатого) друга. Трапляється, що ставлення до тварини чи рослини ґрунтується не на наукових знаннях, а на побутових уявленнях чи забобонах, що стає на заваді розумінню їх цінності як окремого прояву Життя.

Програма «Екологічна етика та гуманне ставлення до тварин і рослин» і рекомендації до неї покликані ознайомити дітей з засадами і правилами етичного ставлення до живої природи. Заропоновані розробки спрямовані не просто на звичайне запам'ятовування наданої інформації.

Насамперед, вони мають на меті виховання гуманного ставлення до тварин. Предметом уваги педагога має стати формування гуманістичних моделей поведінки по відношенню до тварин і рослин.

У методичному посібнику представлена програма курсу «Екологічна етика та гуманне ставлення до тварин і рослин», наведені загальні методичні рекомендації щодо навчально виховної роботи зі школярами. Подана до тем інформація є базовою, її варто поширити, користуючись вказаними джерелами. Форми і методи вивчення окремих тем дібрано з урахуванням вимог до результатів навчання.

Бажаємо успіхів!

Скачати посібник: "Екологічна етика та гуманне ставлення до тварин і рослин"

Джерело: Київський еколого-культурний центр



Читайте также:

Невідомі заради соку у заповідному лісі понівечили берези. Екологи підозрюють «Київзеленбуд»

У Ялті обурені мешканці своїми автівками перекрили дорогу вантажівкам

Благодійна виставка-аукціон альтернативних дизайнерських ялинок відбудеться в Ужгороді

Пещеры и абсолютная заповедность

У центрі Львова врятували рідкісних орлів (відео)

Люди, які воюють за природу. Три еко-ініціативи, що змінили Україну

Китайские моллюски и американские раки вытесняют с Дуная судака и щуку

Чи дійсно кімнатні рослини очищують повітря?

А Ви були на росохацьких полонинах ?

"Чужі" атакують. Правила детоксикаційного харчування

Лише екзотики бракувало

Абсолютная заповедность и санитарные рубки в заповедниках Украины

Куда поехать весной: лучшие заповедники Украины

Брошуру на захист степу видали за кошти, зібрані в інтернеті

На Каховском водохранилище был задержан очередной браконьер, который ловил рыбу электроудочкой

На водоемах Запорожского края устанавливают искусственные нерестовые гнезда. Видео

Чорнобиль, кинутий напризволяще

Как бороться с сезонной аллергией

Екологія повинна бути захищена законом

Яким би не було довкілля, про це мають знати всі


Важные новости страны в удобном формате на gazetainform.com. | Рекомендуем удобный веб-сайт полезных советов sovetnika.net, читай в удобном формате на нетбуке. | Сайт новостей dozeninfo.com - наиболее интересные новости мира и страны в удобной форме. | Атомная энергетика