Экология Украины


Популярные статьи

Партнеры





Лучший Детский форум





У Києві згорів Труханів острів

Суха погода та недбалість великої кількості відвідувачів упродовж пасхальних свят стало причиною десятків лісових пожеж на Трухановому острові у Києві.

Протягом пасхальних днів від вогню сильно постраждала південна частина острова, де збереглись найбільш цілісні природні ландшафти та зростають рідкісні рослини. Вогнем знищено ділянки п"ятдесятирічної сосни та майже суцільно підлісок, стовбури деяких дерев ушкоджено на висоту понад три метри, знищено місця гніздування птахів. Суцільні ліси півдня острова у деяких місцях зараз нагадують величезне згарище. За характером пожеж можна з впевненістю сказати, що це умисні підпали, коли відпочиваючі на острові громадяни заради розваги підпалюють суху траву.

Цікавими на цьому тлі є нещодавні заяви очільників Києва, що місто підготувалося до гасіння лісових пожеж в усіх лісопаркових господарствах. А насправді виходить так, що міська влада не знає, як приборкати пожежу у парку в центрі міста.

Далее...

The Guardian: Наследие Чернобыля

Чернобыль обернулся ростом риска раковых заболеваний, экономическими трудностями и выкорчеванными домами. И никто не может предсказать, когда это закончится, - пишет Джон Видаль в британской газете The Guardian.

Двадцать лет спустя после самого страшного ядерного инцидента в истории, растет число раковых больных, по-прежнему действуют ограничения в отношении десятков тысяч квадратных миль территории запретной зоны, а Украина и Белорусь, две наиболее пострадавших от того взрыва страны, обременены затратами, которые они продолжают нести и продолжат нести тысячелетиями.

Все результаты и последствия того взрыва 1986 года до сих пор нельзя оценить и подсчитать окончательно, однако новое исследование ученых из разных стран, выполненное для Национального института здравоохранения, медицинского исследовательского агентства американского правительства, обнаружило, что выброс радиоактивного йода-131 из чернобыльского реактора, весьма вероятно, был причиной случаев рака щитовидной железы, которые до сих пор фиксируются у людей, которые во время взрыва были детьми или подростками. Ученые говорят, что они не обнаружили никаких свидетельств того, что выросший тогда рост раковых заболеваний у тех, кто жил в тех районах в 1986 году, со временем идет на убыль.

Далее...

Мусор в лесу – от низкой культуры поведения некоторых граждан в обществе

Отдыхать любят все. Когда городская жизнь приедается, многие компании собирают вещи и выезжают в лес на пикники. Приглянулось живописное местечко, манящее гаммой зеленых лужаек с цветущими травами и кустарниками, можно делать привал. Традиционное дело – разведение костра. Пока женская часть коллектива начинает приготовление стола, мужики, как правило, ведут поиск дров. Хорошо, если валежника в облюбованном месте предостаточно, в ином случае под лезвие топора попадают сыро растущие (живые) деревья и кусты. Все, запас дров имеется, можно настраиваться на праздничный лад.

Веселье идет по накатанному сценарию: съедено и выпито, сколько пожелала душа, и позволил организм, пора бы и придумать более активный способ развлечения. Изрядно захмелевшие компании, увы, становятся непредсказуемыми и опасными для окружающей их природы, превращаются из людей разумных в существ не разумных.

Далее...

Київ визнали найбруднішим містом Європи

За оцінками британської компанії The Economist Intelligence Unit, Київ - найбрудніше місто Європи. Британська компанія "The Economist Intelligence Unit", порівнюючи екологічну ситуацію в 30 європейських столицях, не дала Києву жодного балу з 10 можливих, назвавши Київ найзабрудненішим містом Європи.

Дослідники вивчали ряд показників, які свідчать про якість життя в європейських столицях: кількість шкідливих викидів в атмосферу, спожитої енергії, обсяги побутових відходів.

Далее...

На Закарпатті відбувся спільний українсько-румунський відбір проб води транскордонних водотоків

Відповідно до Положення Державна екологічна інспекція в Закарпатській області бере участь у здійсненні міжнародного співробітництва з питань, віднесених до її відання. Одним із елементів виконання міжнародних зобов’язань є проведення контролю за якістю поверхневих вод транскордонних водотоків басейну ріки Тиса на підставі двосторонніх міжурядових угод.

Щомісячно відбори проб води здійснюються спільно спеціалістами лабораторій природоохоронних служб двох відповідних країн у визначених створах за окремо погодженими графіками.

Далее...

На Черкащине за пять лет уничтожили речку

Екологічне лихо на Черкащині. Там майже знищили одну з приток Дніпра. Останні п'ять років у річку Золотоношку з сусіднього райцентру - скидають неочищені каналізаційні стоки. У водоймі загинуло майже все живе. Жителі навколишніх сіл та екологи б'ють на сполох. Якщо викиди не припинити, річка перетвориться на мертву калюжу.

За однією зі стародавніх легенд, колись ця річка виносила на берег золоті прикраси - за що і отримала назву Золотоношка. Нині ж тут можна побачити лише сміття та мертву рибу.

Кілька років тому на берегах Золотоношки гніздувалося чимало птахів - річка належить до Липівського орнітологічного заказника. Тепер через сморід і бруд - тут порожньо. П'ять років тому - очисні споруди містечка Золотоноша вийшли з ладу - і каналізаційні стоки потекли в річку.

Далее...

«Зелений бізнес: життя заради майбутнього»

7-8 квітня 2011 року на економічному факультеті Київського національного університету імені Тараса Шевченка відбудеться І Міжнародна науково-практична конференція молодих учених «Зелений бізнес: життя заради майбутнього». На порядку денному наукового зібрання з різних країн світу стоять питання проблем сталого розвитку України, обліку, моніторингу та аудиту екологічної діяльності підприємств, механізму функціонування та управління зеленим бізнесом, досвіду функціонування та перспектив його розвитку.

Актуальність конференції зумовлена тим, що життя у третьому тисячолітті диктує людству нові умови та вимоги. Особливістю розвитку суспільства є масштабна глобалізація і зростання значення глобальних процесів та проблем. Вагомим фактором, що визначає розвиток не тільки кожної окремої країни, а й усього світу, стає вплив людської діяльності на довкілля. Цей вплив і зміни, що відбуваються, здебільшого є згубними для оточуючого середовища, спричиняють погіршення екологічного стану в цілому, а в деяких регіонах вже призвели до екологічної кризи. Тому все частіше піднімаються питання екологізації усіх сфер людського життя, раціонального використання і відтворення природних ресурсів.

Далее...

НАШЕ ЕКОЛОГІЧНЕ ЛИХО

Гори сміття на узбіччях - давно не дивина для середньостатистичного українця. Ми звикли бачити пластмасові пляшки, обгортки від цукерок, пластівців під ногами і в центрі, і на околицях міста

Багатьом волинянам добре відома зона екологічного лиха на Волині - сміттєзвалище, що знаходиться за чотирнадцять кілометрів від Луцька у селі Брище (на фото), має площу 8,89 гектара і експлуатується протягом трьох останніх десятиліть. За рік на полігон вивозять 540 тисяч кубічних метрів твердих побутових відходів. Полігон уже відпрацював 70 відсотків своєї потужності.

Ще до початку світової економічної кризи іноземці планували інвестувати кошти в будівництво сміттєпереробного заводу. Дійшло навіть до того, що на об'єкті почали працювати робітники, була задіяна спеціальна техніка. Місцеві жителі надіялись позбутись свого дошкульного головного болю, але не судилося. Щойно залихоманило вітчизняний ринок, завбачливих іноземних підприємців як вітром здуло. Майстер полігона Володимир Кисляк згадує, що бачив на небагатій брищенській землі й китайців, й німців, і австрійців... Екс-мер Луцька обіцяв всіляко підтримувати усі можливі пропозиції щодо будівництва подібного заводу, а поки це не реалізовано, вчасно розраховуватись із сільрадою. Та чи варті ці копійки, котрі Шиба називав "живими грішми", здоров'я та життя людей, що тут проживають? Адже якість води жахлива, в повітрі відчувається специфічний запах та й екологічний стан в цілому бажає бути кращим.

Далее...

Мінприроди не допустить браконьєрства на водних ресурсах України

В Україні офіційно розпочалась щорічна операція «НЕРЕСТ». Так, протягом періоду з квітня по червень цього року на рибогосподарських водоймах забороняється промисловий вилов водних живих ресурсів, окрім виловів, які проводяться на підставі наукових програм. Порушники вимог природоохоронного законодавства під час весняно-літньої заборони будуть притягнуті до адміністративної відповідальності. У разі виявлення незаконно добутої риби нараховуються збитки завдані державі, конфіскуються знаряддя вилову.

Протягом періоду нересту риби Державна екологічна інспекція докладе всіх зусиль, щоб не допустити браконьєрства на водних ресурсах України. «Захист нерестуючої риби є запорукою збереження біорізноманіття для майбутніх поколінь», – вважає голова Голова Держекоінспекції Павло Жила.

Далее...

Чиста планета — справа кожного

Щороку кожен українець викидає близько 14 тонн сміття — в п’ять разів більше за середньостатистичного європейця. Загальна площа сміттєзвалищ по Україні вже сягнула розмірів держави Люксембург. Усіх, хто не хоче жити на смітнику, запрошують приєднатися до екологічної акції «Зробимо Україну чистою».

До Дня навколишнього середовища в Україні в буквальному сенсі наводитимуть порядок: 16 квітня з 11.00 до 14.00 волонтери проекту по всій країні прибиратимуть парки та інші зелені зони від сміття. Організатори дійства сподіваються залучити до акції «Зробимо Україну чистою» щонайменше 50 тисяч волонтерів.

В Одесі проект вже стартував. На його офіційному сайті (www.letsdoit.org.ua) можна означити «галочкою» територію або район міста, де є стихійні смітники. (Таким чином «карта забруднень», якою користуватимуться волонтери, буде доповнена та відкоригована.) Там само не байдужі до проблем довкілля можуть заповнити коротку анкету і стати волонтером проекту.

Далее...