Экология Украины


Популярные статьи

Партнеры





Лучший Детский форум





На це елементарне, здавалося б, запитання дати відповідь не так просто. Бо вустами очільників влада каже одне, а в документах знаходимо інше.

«Маріїна Гать» – з дозволом чи без?

Чергова сесія Путильської райради затвердила технічну документацію з нормативно-грошової оцінки землі, наданої в користування на умовах оренди. Йдеться про три земельні ділянки, які орендує зовнішньоекономічна асоціація «Новосвіт» з Вінниці, для будівництва та обслуговування малої гідроелектростанції «Маріїна Гать» на території Яблуницької сільради, але поза межами населеного пункту. (До речі, як наголошували київські екологи, в їхньому середовищі «Новосвіт» має не вельми добру репутацію).

А напередодні начальник управління охорони навколишнього природного середовища (ОНПС) Борис Баглей на прес-конференції переконував журналістів, що «будівництво малих гідроелектростанцій на гірських річках Буковини недоцільне та необґрунтоване». Принаймні цю фразу Бориса Михайловича розтиражували місцеві ЗМІ – як газети, так і телебачення.

Коли ж авторка цих рядків особисто звернулася до першого захисника природи краю з проханням прокоментувати дії Путильської райради, то почула наступне: «Без дозволу управління будувати не мають права, як і без екологічної експертизи та громадського обговорення. Наразі маємо Регіональну програму розвитку малої гідроенергетики Чернівецької області на 2011-2015 роки, відповідно до якої будівництво малих ГЕС здійснюватиметься на місцях розташування гідрологічних споруд, що функціонували ще за радянських часів, та згідно з вимогами чинного законодавства і врахуванням гідроенергетичного, екологічного та туристичного потенціалів, якщо будемо будувати, то тільки в межах чинного законодавства. Але я вважаю недоцільним будувати міні ГЕС на заповідних територіях. Адже йдеться про Черемоський національний природний парк. Тим паче, рішення сесії я ще не бачив».

Одесская природоохранная прокуратура предъявила почти полумиллионный иск ильичевскому предприятию, загрязнившему море нерафинированным подсолнечным маслом в акватории Ильического порта.

Об этом сообщили УНИАН в пресс-службе областной прокуратуры.Как уточнили в прокуратуре, проверка установила, что «огромное маслянистое пятно у причальной стенки порта возникло вследствие вытекания подсолнечного масла из продуктопровода, принадлежащего хозяйственному обществу, при загрузке партии товара на борт теплохода».

20 мая в нашем зоопарке в рамках эколого-образовательной акции в защиту ночных животных был проведен «День совы».
В Харьковском зоопарке содержится восемь видов этих пернатых.
Об этих птицах существует множество мифов и заблуждений, поэтому основной целью праздника было развенчание мифов и знакомство посетителей зоопарка с разнообразием отряда Совообразные.

Праздник был организован в форме интерактивной игры для детей и взрослых. Было организовано шесть постов, где участникам предлагали выполнить различные задания, связанные с образом жизни и особенностями сов.

Весняна посадка лісів на Полтавщині завершена. За період лісокультурної кампанії 2012 року лісівники області посадили понад 1982 га лісу (104% до річного завдання), з них – 870 га у державному лісовому фонді, 1112 га нових захисних насаджень.

На лісокультурні площі висадили 14 млн штук сіянців і саджанців в асортименті 32 деревних та чагарникових порід. Добрі темпи проведення лісокультурної кампанії забезпечили Полтавський, Миргородський, Гадяцький та Пирятинський лісгоспи.

За підтримки депутатського корпусу у поточному році з обласного екологічного фонду на роботи зі створення нових лісових насаджень виділили 2 мільйони гривень.

Для розвитку сучасного суспільства надзвичайно важливу користь становлять приміські ліси, що розташовані поблизу великих міст: Кременчука, Полтави, Комсомольська та інших. Оскільки, проходячи через листяний покрив дерев, повітря очищається, створення таких лісів потребує першочергового значення. Доречно відмітити, що один гектар приміських соснових лісів дає у рік близько 30 тонн кисню, що вистачає для дихання 19 людей. За останні роки таке зелене кільце молодих соснових та дубових насаджень на площі понад 1600 гектарів з'явилося поблизу Кременчука. Враховуючи, що один гектар соснового лісу в теплий день виділяє до 30 кілограмів ефірних масел, то у подальшому такі насадження здатні "простерілізувати" дане місто.

В Днепропетровском районе, в полях, между ж/м Левобережный 3 и ПГТ Юбилейный , располагается оросительный канал. За время своего существования ( лет около 50 – ти) , превратился в живописный уголок природы. Берега вдоль канала поросли различными породами деревьев и кустарника, порядка 20 видов. В них развелась всякая живность: совы , зайцы, лисы и т.д. . Местные крестьяне выпасают скот на прибрежных лугах, поросших сочной травой, отдыхают люди, занимаются физкультурой и активным отдыхом. Почти «Эдемский сад» - гармония человека и природы.

Но, «нет худа без добра», нашлись добрые люди, «энтузиасты» так сказать. Как, такое место и лишено следов человеческой цивилизации. И вот лет примерно пять они с завидным упорством, устраняют это «недоразумение». Т.е. своими силами и техническими средствами, за свой счёт, принялись сваливать прямо в канал, на всём его протяжении, разнообразный мусор . Об этом естественно «даже не подозревают» местные чиновники.

Каждую весну в Феодосии и поселке Приморском волны выбрасывают на берег мертвых дельфинов. Бедняги погибают, запутавшись в рыболовных сетях. Бывает так, что в день море выносит по 10-12 трупов афалин .

- Подобное происходит из-за расставленных в море браконьерами сетей, - рассказал "КП" дельфинолог Черноморского совета по морским млекопитающим Алексей Биркун. - Несмотря на то, что сейчас действует двухнедельный запрет на ловлю камбалы, за этой рыбой активно охотятся. С этим очень трудно бороться. В сетях погибают и дельфины.

Дополнительные дорогостоящие мероприятия по спасению млекопитающих нужно вводить после того, как наказание браконьеров будет ужесточено. Сейчас же наши старания бесполезны. Вынесенные на берег трупы животных никто не убирает из-за того, что эти пляжи зачастую не принадлежат городу. Коммунальные службы там попросту не работают.

На Дністровському водосховищі рибалки провели акцію, спрямовану на знищення заборонених засобів лову риби.

- Ми пройшлися на моторних човнах приблизно 10 кілометрів водосховищем в районі села Берново Кельменецького району і збирали браконьєрські сітки, - розповів один з організаиторів акції чернівчанин Костянтин Синьковський. - На допомогу запросили працівників обласної екологічної інспекції та Національного парку “Хотинський”. Зібрали приблизно 5 кілометрфів сіток, вийняли з них та випустили близько 500 кілограмів риби та кілька сотень раків.

Архив:

Май 2011