Экология Украины


Популярные статьи

Партнеры





Лучший Детский форум





Японці навчилися без шуму і пилу знищувати хмарочоси

Так виглядає традиційне знесення хмарочосів. Жахливий шум, хмара пилу та сміття у повітрі. І загроза довкіллю, пише ICTV.ua
Для країни вранішнього сонця – це неприйнятно, вирішили японські будівельники і розробили екологічний метод беззвучного демонтажу висоток.

Над технологією працювали 4 роки, і дали їй назву Tecorep (Taisei Ecologic Reproduction System), за ім’ям компанії – розробниці. Для перенаселеної Японії, де хмарочоси стоять впритул, питання їх безпечного демонтажу дуже важливе.

«Можна використати вибухівку. Аби зруйнувати будинок, але за умови, що немає інших споруд поряд. Бо в такому разі можуть постраждати й будинки навколо. Тож очевидно, вибухівку в Японії використовувати не можна», - каже конструктор Хідекі Ічікара.

Першим хмарочосом, на якому випробували беззвучний демонтаж, став «Grand Prince Hotel Akasaka» у самому центрі Токіо. Відкритий далекого 1955 року, він вражав жителів міста і гостей, що тут зупинялися, своїм оригінальним виглядом і висотою. Нині будівля застаріла і її взялися зносити без шкоди для довкілля.

«Верхівку будівлі ми опускали донизу поетапно, так що споруда, яку ви бачите позаду мене, була зменшена з первісної висоти 140 метрів до нинішніх 80 метрів», - каже конструктор Хідекі Ічікара.

Спочатку вручну прибрали всі неопорні конструкції хмарочоса. Будинок герметично обгорнули, аби не пропустити назовні ані пилинки. Потім почали знімати балки та бетонні перекриття й опускати будинок за допомогою кранів. Але не звичайних, а таких, що самі виробляють електроенергію у піднімальних механізмах та за її рахунок стискають будинок.

Своє ноу-хау японці тримають у таємниці, лише кажуть, що так на 80% скоротили викиди вуглекислого газу, порівняно з роботою кранів на традиційному пальному. Потім усі залізобетонні конструкції перероблять, що теж не дозволить забруднити довкілля.

У Японії нині 797 хмарочосів, вищих за 100 м. І 150 із них у списку на демонтаж, бо простояли 40 років і досягли віку зносу. Тож у компанії чимало замовлень. І не лише в Японії.

Хоча є питання, чи варто зносити 40-річні хмарочоси? Адже їх будують із врахуванням сейсмічної активності й розраховують на значно довшу експлуатацію. Та й для екології корисніше не зносити, а використовувати дім. Однак Японія - країна консервативна, і будівельні норми там змінюють не часто.

Джерело: Відголос.сом


Читайте также:

Невідомі заради соку у заповідному лісі понівечили берези. Екологи підозрюють «Київзеленбуд»

У Ялті обурені мешканці своїми автівками перекрили дорогу вантажівкам

Благодійна виставка-аукціон альтернативних дизайнерських ялинок відбудеться в Ужгороді

Пещеры и абсолютная заповедность

У центрі Львова врятували рідкісних орлів (відео)

Люди, які воюють за природу. Три еко-ініціативи, що змінили Україну

Китайские моллюски и американские раки вытесняют с Дуная судака и щуку

Чи дійсно кімнатні рослини очищують повітря?

А Ви були на росохацьких полонинах ?

"Чужі" атакують. Правила детоксикаційного харчування

Лише екзотики бракувало

Абсолютная заповедность и санитарные рубки в заповедниках Украины

Куда поехать весной: лучшие заповедники Украины

Брошуру на захист степу видали за кошти, зібрані в інтернеті

На Каховском водохранилище был задержан очередной браконьер, который ловил рыбу электроудочкой

На водоемах Запорожского края устанавливают искусственные нерестовые гнезда. Видео

Чорнобиль, кинутий напризволяще

Как бороться с сезонной аллергией

Екологія повинна бути захищена законом

Яким би не було довкілля, про це мають знати всі