Экология Украины


Популярные статьи

Партнеры





Лучший Детский форум





Як врятувати «нирки Києва» обговорювали провідні фахівці України. Прес-реліз

Засідання круглого столу на тему: «Ситуація на Бортницькій станції аерації (БСА) та шляхи вирішення проблеми» відбулося 19 січня у Верховній Раді. Ініціатором засідання виступив Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

До обговорення долучилися народні депутати-члени екологічного комітету, представники Київської міської та обласної державних адміністрацій, міністерств, ПАТ «АК «Київводоканал», науковці та представники громадських організацій.

Голова Комітету ВР з питань екологічної політики Анатолій Семинога, який вів засідання круглого столу, зазначив, що питання роботи Бортницької станції аерації має вирішуватися в комплексі, адже це єдині очисні споруди, які приймають стоки усього Києва і частково Київської області. Надзвичайні ситуації на цьому об’єкті можуть стати екологічною катастрофою для усієї України, оскільки стічні води скидаються в Дніпро, яке є джерелом водопостачання для 70 % українців.

На засіданні прозвучала й інша можлива проблема. Через критичний стан, пов’язаний з незадовільною очисткою стічних вод, існує загроза затоплення населених пунктів та прилеглих до Бортницької станції аерації територій неочищеними стоками мулових картів.

Голова правління ПАТ «АК «Київводоканал» Валерій Ченчевий повідомив, що на сьогодні у зв’язку із Євро-2012 підприємство має змогу забезпечити приймання додаткових стоків (до 33%). Але в такому режимі можна працювати недовго – місяць-два. Очільник підприємства наголосив, що нині потребує реконструкції БСА, і розпочати планується із 1-ї черги. Заступник начальника Головного управління інженерного забезпечення КМДА Ігор Кобан зазначив, що на реконструкцію першої черги Бортницької станції аерації необхідно віднайти 1,5 млрд грн.

Анатолій Семинога, голова екологічного комітету наголосив, що нині має кардинально вирішитися питання не просто реконструкції, а будівництва нових очисних споруд. Це можуть бути очисні споруди на правому березі, або локальні очисні споруди в кожному районі міста. Найефективніший варіант мають визначити експерти.

Лунали на засіданні і пропозиції щодо будівництва мулоспалювального заводу. Щодо цього варіанту були дебати, оскільки, зокрема, мулосплювальні заводи заборонені у Єврозоні. Були й альтернативні варіанти – зокрема, газифікація. Технологію представив Володимир Кашковський, заступник директора Інституту біоорганічної хімії НАН України та нафтохімії НАН України.

У кінці засідання Анатолій Семинога резюмував пропозиції. Зокрема, Комітет з питань екологічної політики направить пропозицію до міської адміністрації щодо створення робочої групи по вирішенню питання реконструкції Бортницької станції аерації та будівництва нових очисних споруд. До складу робочої групи мають увійти представники усіх зацікавлених сторін – міністерств та відомств, водоканалу, громадських організацій. Саме вони мають визначити, як реалізувати проект та шляхи фінансування цих заходів. На прохання представників Київського водоканалу Комітет з питань екологічної політики планує розробити законопроект щодо поступового вилучення фосфатних миючих засобів, оскільки саме такі засоби є причиною багатьох проблем. Так, оскільки вітчизняні фільтри не затримують цих сполук, вони, потрапляючи у водойми, стають добривом для синьо-зелених водоростей, через які вода зацвітає.

Протягом тижня Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи приймає пропозиції усіх зацікавлених сторін щодо теми, яка обговорювалася на засідання круглого столу. Опісля вони будуть опрацьовані та включені до проекту рішення. І вже на засіданні Комітету буде прийнято рішення за результатами проведеного круглого столу.

Джерело: КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ


Читайте также:

Невідомі заради соку у заповідному лісі понівечили берези. Екологи підозрюють «Київзеленбуд»

У Ялті обурені мешканці своїми автівками перекрили дорогу вантажівкам

Благодійна виставка-аукціон альтернативних дизайнерських ялинок відбудеться в Ужгороді

Пещеры и абсолютная заповедность

У центрі Львова врятували рідкісних орлів (відео)

Люди, які воюють за природу. Три еко-ініціативи, що змінили Україну

Китайские моллюски и американские раки вытесняют с Дуная судака и щуку

Чи дійсно кімнатні рослини очищують повітря?

А Ви були на росохацьких полонинах ?

"Чужі" атакують. Правила детоксикаційного харчування

Лише екзотики бракувало

Абсолютная заповедность и санитарные рубки в заповедниках Украины

Куда поехать весной: лучшие заповедники Украины

Брошуру на захист степу видали за кошти, зібрані в інтернеті

На Каховском водохранилище был задержан очередной браконьер, который ловил рыбу электроудочкой

На водоемах Запорожского края устанавливают искусственные нерестовые гнезда. Видео

Чорнобиль, кинутий напризволяще

Как бороться с сезонной аллергией

Екологія повинна бути захищена законом

Яким би не було довкілля, про це мають знати всі