Экология Украины


Популярные статьи

Партнеры





Лучший Детский форум





Черемша – хіт продажів на ринках

За останній тиждень асортимент продуктових ринків поповнила рання зеленина. Після затяжної зими люди охоче купують природні вітаміни. Біля Привокзального ринку вздовж тротуару – довжелезна вервечка селян, які пропонують лісову черемшу, зелену цибульку. За маленький пучечок черемші просять півтори гривні, за більший – на гривню більше.

У картатій сумці пані Марії залишилося кілька зелених пучечків. Жінка приїхала сюди з району неподалік Львова. “За черемшею їздила у лісок під Бібркою, – розповідає пані Марія.
– Її там море. З’явилася десь тиждень тому. Думаю, буде ще місяць. Черемша дуже корисна. Додають її в овочеві салати. Інколи кидають у суп – для пікантного смаку”.

Пані Галина з чоловіком приїхали торгувати до Львова із Закарпаття. Продають черемшу і тепличну зелену цибульку. На торгівлю не нарікають: люди охоче беруть зеленину. “Все екологічне, натуральне, – хвалить товар продавець.
– Черемша із карпатського лісу. Самі їмо і всім радимо, бо у цих зелених листочках багато вітамінів”.

Пан Олег їздив за черемшею у ліси Миколаївщини. За дві години спродав майже цілу сумку. “Дешево і корисно, – каже чоловік.
– А голов­не – жодної хімії. Зараз люди шукають натуральні продукти, а їх, на жаль, дуже мало на прилавках магазинів”. Пенсіонерка пані Люба йде з ринку з повним пакетом. Зверху – зеленина. “За зиму організм виснажився, – розповідає. – З нетерпінням чекала на весну, коли вже будуть натуральні вітаміни. Звісно, ранні овочі вживати небезпечно через нітрати. А от черемша з лісу цим не загрожує. Крім того, вона додає оригінального смаку салатам. Мій улюблений рецепт: нарізану черемшу, зелену цибульку, варене яйце, трохи домашнього сиру заправити домашньою сметанкою. За бажанням можна додати зелений горошок чи кукурудзу. Смакота! До речі, чим зелені черешки молодші і менші, тим вони ніжніші і смачніші”.

Чим же корисна трава черемша, або, як її ще називають у народі, ведмежа цибуля? Як розповів “ВЗ” фітотерапевт Олександр Литвинюк, вона містить багато аскорбінової кислоти, а також макро- та мікроелементів. Десяти листочків достатньо, аби задовольнити організм добовою нормою вітаміну С. Крім того, містить чимало інших цінних речовин: фітонциди, ефірні олії, органічні кислоти. “Черемша за смаком і запахом схожа на часник, – пояснює фітотерапевт, – а за фітонцидними властивостями навіть перевершує його. Черемша – чудовий засіб профілактики і лікування застудних захворювань. Завдяки значному вмісту фітонцидів черемша має протиглистні та бактерицидні властивості. Достатньо дві-три хвилини пожувати листочок, і вся шкідлива мікрофлора порожнини рота загине. Сік і подрібнене листя черемші застосовують зовнішньо при різних шкірних захворюваннях, особливо при лишаях і бородавках. Цю траву варто вживати тим, хто має проблеми зі шлунком і кров’ю. Вона добре впливає на роботу травної системи, покращує апетит, перешкоджає накопиченню в крові холестерину і сприяє поліпшенню обміну речовин. Черемшу можна вживати як засіб для зниження тиску – слід з’їдати по одному корінцю на день. Вона надзвичайно корисна при весняному гіповітамінозі, атеросклерозі й різних інфекційних захворюваннях”.

Утім, не слід забувати: все корисне в міру. Пан Литвинюк застерігає: вживання значної кількості черемші (15-20 листочків) може викликати головний біль, безсоння, дискомфорт у кишківнику. Крім того, ведмежа цибуля протипоказана при різноманітних запальних процесах у шлунку та кишечнику, панкреатиті, холециститі, гепатиті.

Джерело: «Високий Замок»


Читайте также:

Невідомі заради соку у заповідному лісі понівечили берези. Екологи підозрюють «Київзеленбуд»

У Ялті обурені мешканці своїми автівками перекрили дорогу вантажівкам

Благодійна виставка-аукціон альтернативних дизайнерських ялинок відбудеться в Ужгороді

Пещеры и абсолютная заповедность

У центрі Львова врятували рідкісних орлів (відео)

Люди, які воюють за природу. Три еко-ініціативи, що змінили Україну

Китайские моллюски и американские раки вытесняют с Дуная судака и щуку

Чи дійсно кімнатні рослини очищують повітря?

А Ви були на росохацьких полонинах ?

"Чужі" атакують. Правила детоксикаційного харчування

Лише екзотики бракувало

Абсолютная заповедность и санитарные рубки в заповедниках Украины

Куда поехать весной: лучшие заповедники Украины

Брошуру на захист степу видали за кошти, зібрані в інтернеті

На Каховском водохранилище был задержан очередной браконьер, который ловил рыбу электроудочкой

На водоемах Запорожского края устанавливают искусственные нерестовые гнезда. Видео

Чорнобиль, кинутий напризволяще

Как бороться с сезонной аллергией

Екологія повинна бути захищена законом

Яким би не було довкілля, про це мають знати всі