Экология Украины


Популярные статьи

Партнеры





Лучший Детский форум





Масштабна екологічна акція на березі Ворскли

27 листопада активна молодь Полтави з власної ініціативи організувала та провела екологічну акцію "Чистий берег".

Головною метою заходу було прибрати берег Ворскли мікрорайону "Левада" від готелю "Турист" по напрямку до обїзної траси. Саме ця місцевість є чи не найулюбленішим місцем відпочинку полтавців, адже тут є і міні-футбольне поле, і стежки для вранішніх спортивних пробіжок, турніки, насипні земляні гірки для тренувань вело-екстрималів. Але в той же час ця місцевість мабуть є й однією з найбільш захаращених у нашому місті. Купи сміття, декалітри пляшок з-під пива валяються просто під ногами, надаючи неповторного колориту відпочинкові, наповнюючи його особливою екзотикою. У всьому цьому добрі, ми, полтавці, борсаємося, відпочиваємо, проводимо дозвілля, вперто намагаючись не звертати увагу на десятки пляшок, що мов круїзні пароплави поважно пропливають вздовж берега На жаль, сюди не доходять комунальники, тут немає офіційних пляжів, де дозволено купатися, відсутні сміттєві баки Миритися з цим згодні не всі, тож, вирішено було навести порядок самостійно.

Ідея втілилася у життя менше ніж за 2 тижні від її народження. Показово, що ініціатори діяли виключно як громадська ініціативна група, але результат перевершив всі сподівання.

Далее...

ВОДА ТА МОЛОДЬ – РАЗОМ У МАЙБУТНЄ!

Розпочався прийом робіт на конкурс «Всеукраїнський юнацький водний приз», національний етап Міжнародного конкурсу «Stockholm Junior Water Prize»

Щороку влітку до Стокгольму з’їжджається молодь з цілого світу, щоб взяти участь у престижному водному конкурсі Stockholm Junior Water Prize, нагороду переможцю якого – голубу кришталеву краплю і 5000 дол. США - вручає сама Її Королівська Високість Принцеса Швеції Вікторія.

Основна мета конкурсу - залучення молоді до вирішення проблем збереження та раціонального використання водних ресурсів.

В конкурсі бере участь 30 країн і кількість країн-учасниць з року в рік зростає - в минулому році до конкурсу долучилися Словаччина, Гана і Нідерланди, в цьому році - Кіпр.

Далее...

Беречь природу?.. А зачем?

Опасность экологической катастрофы близка. Но складывается впечатление, что это понимают только на Западе, давно включившем в стратегию своего успеха экологическую составляющую. Украинские политики тему традиционно игнорируют. Ни одна из политических партий, представленных в Верховной Раде, не считает своим приоритетом улучшать экологическую ситуацию в стране. А она становится критичной не только на востоке, но и в западных областях.

Принятый недавно в первом чтении закон о стратегии национальной экологической политики, подготовленный Минэкологии, можно назвать декларативным. Ни конкретных экономических стимулов для предприятий беречь природу, ни четких финансовых механизмов, обеспечивающих действенность экологических программ, экспертами в документе не замечено. Об этом шла речь и на очередном публичном мероприятии общественной организации «Живая планета», где были оглашены Топ-10 лучших и худших экологических производств Украины.

Далее...

Похорон заповідника. Екологи вимагають надання юридичного статусу унікальному мису Мартьян

Днями по вулиці Суворова, під стінами Української академії аграрних наук, пройшла маленька й на диво гучна похоронна процесія. Замість тиші й скорботи учасники «похорону» бряжчали та свистіли бiля маленької чорної труни з написом «Мис Мартьян». У такий спосіб активісти–екологи з Києва та Криму намагалися привернути увагу до проблем вищезгаданого заповідника.

Перед головним входом до академії похоронна процесія зупинилась, щоб сказати останнє слово про «померлого». В гучномовець оголосили, що прощальне слово скаже Володя, «тілоохоронець» покійного. Володя, точніше Володимир Борейко, директор Київського еколого–культурного центру, піднявся на сходи. «Ми з ним були майже одного віку, — почав він, — мені сорок, йому тридцять сім. Тільки от мені дали документи при народженні, йому — ні, й не дали досі. Доведеться ховати без документів. У нього нема юридичного статусу. Але ми не забудемо його, вічна йому пам’ять. А може, він ще воскресне, нашими загальними зусиллями».

Далее...

До кінця 2010 року Донецьку область повністю очистять від непридатних та заборонених до вживання пестицидів та отрутохімікатів

Міністерство охорони навколишнього природного середовища України до кінця 2010 року повністю очистить Донецьку область від непридатних та заборонених до вживання пестицидів та отрутохімікатів. Всього буде зібрано та вивезено на утилізацію 526 тонн з 14 районів області.

Як пояснив заступник директора Департаменту екологічної безпеки Мінприроди України Олександр Посмітний, «Стратегія Міністерства полягає в повному очищенні кожної з областей, де зберігаються непридатні пестициди». «Наразі ми користуємося даними інвентаризації, проведеної у 2005-2006 рр. Якщо в ході робіт будуть виявлені додаткові обсяги, будемо шукати кошти для очищення області до нуля» – заявив він.

Далее...

Рыжовский парк: приговоренная достопримечательность?

Есть в Песочине достопримечательность, которой могли бы гордиться жители не только этого поселка, но и всей Харьковщины, а может и страны. Рыжовский парк — старинный шедевр садово-паркового искусства — по-прежнему пленяет взгляд своей красотой, продуманностью, величавостью.

Больше 200 лет назад, приобретая в этих местах землю для завода и усадьбы, помещик Рыжов не поднял руку на прекрасные деревья. Как ювелир, вставляющий драгоценный камень в оправу, новый хозяин разбил вокруг мощных дубов парк, который стал чудом Харьковщины. Он дал возможность всем желающим любоваться своим парком, фактически подарив его и современникам, и потомкам.

Когда-то парк был меккой для отдыхающих. Сегодня же он находится под угрозой сначала частичной, а потом, видимо, и полной застройки.

Далее...

Комарів почали знищувати генетичними методами

Дослідницька фірма Oxitec з Оксфорда (Велика Британія), оголосила про деякі результати експерименту з випущення на волю генетично модифікованих самців комара на Кайманських островах в басейні Карибського моря, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на веб-сайт фірми. Це перший у світі подібний експеримент, що проводиться в умовах живої природи.

З травня по жовтень поточного року, фахівці фірми випускали модифікованих комарів три рази на тиждень на площі 10 гектарів. Під час спаровування з місцевими самицями, такі комарі не залишали потомства, зменшуючи загальну популяцію цих комах. Вже у серпні популяція комарів у цьому регіоні зменшилася на 80 відсотків, що, за оцінками вчених, призвело до значного зниження випадків тропічної лихоманки. Оскільки кусають людину і переносять хвороби виключно самиці, британські вчені вважають, що привнесення у генофонд стерилізованих самців, може корінним чином зменшити кількість захворювань.

Далее...

Нелегальні вовки. Скасували норми про продаж вовчих трофеїв за кордон

Вовків убивають і продають всупереч міжнародним угодам Лише після того, як українські екологи подали до суду на лісівників, полювання на вовків заборонили в теплу пору року і скасували норми про продаж вовчих трофеїв за кордон, розповідає Галина Левіна юрист організації "Еко-право Київ".

Судді зобовязали виключити із законодавства положення про постійно діючі мисливські бригади та інші норми, які сприяють знищенню вовків, каже вона. Це важливий крок на шляху до їхнього захисту. Однак всередині країни торгівля трофеями вовка триває, хоча міжнародні документи її забороняють.

Україна є учасником Бернської конвенції про захист хижих тварин, яка, зокрема, забороняє полювання на вовка та продаж його шкіри, ікол та зроблених із вовків сувенірів. Виняток Конвенція робить лише у випадках, коли хижаків стало небезпечно багато в якомусь окремому регіоні, пояснює Галина Левіна.

Далее...

В «зеленом» рейтинге лидируют IT-компании

Самой «зеленой» компанией мира Newsweek назвал одного из крупнейших производителей программного обеспечения — компанию IBM, которая занимается проблемами окружающей среды с 1971 года.

Тройка лидеров

Первое место IBM получила в первую очередь за свои программы по сокращению потребления воды и электроэнергии, которые она реализует с начала 90-х годов. За 10 лет IBM уменьшила потребление энергоносителей на 5,1 млрд. кВт-ч — этого достаточно для обеспечения электричеством небольшого города. За это время на 30% было сокращено потребление воды на заводе по производству полупроводников корпорации.

Кроме того, IBM занимается сокращением выбросов парниковых газов в атмосферу. Компания участвовала в реализации экспериментальной программы по уменьшению количества заторов в Стокгольме, в результате которой удалось на 14% снизить размер выбросов в центральной части города. Схожие программы будут реализованы в Лондоне, Сингапуре и Брисбене (третий по величине город Австралии).

Далее...

Криворізький басейн є основним забруднювачем річки Інгулець

За інформацією Державного управління охорони навколишнього природного середовища у Херсонській області, рівень забрудненості річки Інгулець характеризується як високий. На стан річки негативно впливає процес скидання шахтних вод і госпфекальних стоків Криворізького бассейну, який на це має повне право.

Кабінет Міністрів України дозволив скид високомінералізованих шахтних вод та госпфекальних стоків Кривбасу в р. Інгулець, у період з 1 листопада 2010 р. до 1 березня 2011 р. (Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 3 листопада 2010 р. № 2047-р «Про скидання надлишків зворотних вод у р. Інгулець»). Інакше на гідротехнічних спорудах Криворізького басейну може виникнути аварійна ситуація.

Далее...

Минобороны Украины: военные объекты будут не опасны для населения

Колодцы с керосином, ракетное топливо и урановые боеприпасы уходят в прошлое. Министр обороны Украины Михаил Ежель подписал приказ № 581 «Об утверждении Положения об Управлении гражданской защиты и экологической безопасности Министерства обороны Украины».

Приказ устанавливает основные задачи, функции и полномочия нового управления Министерства обороны Украины, среди которых - сбор и аналитическая обработка информации о чрезвычайных ситуациях и их влиянии на объекты Минобороны и Вооруженных Сил Украины, прогнозирование и оценка социально-экономических последствий чрезвычайных ситуаций на этих объектах. По мнению военного руководства, создание такого управления по экологической безопасности позволит гарантировать конституционное право граждан Украины на безопасность проживания в зоне влияния военных объектов.

Стоит заметить, что экологической безопасностью в Вооруженных силах Украины начали заниматься еще с 1995 года, когда по инициативе Президента и Верховной Рады Украины было принято решение о создании в армии службы экологической безопасности. К тому времени слишком уж много проблем по охране природы и здоровья военнослужащих накопилось. Стоит только вспомнить страшные истории, связанные с деятельностью, например, военной авиации — как жители в селах возле военных аэродромов из колодцев черпали керосин, из родников било топливо.

Далее...

На Київщині "завзяті фермери" незаконно викачали підземних прісних вод на заг. суму 359 тис. грн.

Кагарлицькою міжрайонною прокуратурою з залученням фахівців Державної екологічної інспекції в Київській області проведено перевірку додержання законодавства про надра у діяльності одного із сільськогосподарських підприємств.

Як повідомили JeyNews в прес-службі прокурора Київської області, за результатами перевірки встановлено, що службові особи вказаного суб’єкту господарювання, перевищуючи свої службові повноваження, всупереч вимогам ст.ст.6, 21 Кодексу України про надра, ст.ст.48,49 Водного кодексу України, самовільно, без одержання спеціального дозволу на користування надрами та дозволу на спецводокористування, починаючи з січня 2008 року і до 21 жовтня 2010 року, вчинили незаконне видобування корисних копалин загальнодержавного значення – підземних прісних вод загальним об’ємом 62718,2 м3.

Далее...

Полтавський міський дендропарк громадськість вирішила рятувати

У Полтавському національному технічному університеті імені Юрія Кондратюка відбулося засідання громадської ради по збереженню міського дендропарку. На цій нараді був почесний гість із Німеччини – Еккард Фельштерн, представник муніципального управління лісового господарства із Фільдерштадту. Пан Фельштерн поділився досвідом організації подібних німецьких парків.

– Кількість обслуговуючого персоналу в денропарку залежить від рівня механізації, –розповів Еккард Фельштерн. – Я навіть не можу уявити, що у наших парках була охорона. Офіційно про них дбає поліція, але полісмени рідко до нас заходять. Штраф за сміття становить від 500 до 1000 євро, тому мало хто може собі дозволити смітити.

Далее...

Николай Томенко: Провластные фракции пока еще не готовы бороться с рыбным браконьерством

Сегодня Верховная Рада Украины направила на повторное первое чтение законопроект "О внесении изменений в Закон Украины "О животном мире" об усилении мер по борьбе с браконьерством (N6458-1). Законопроект зарегистрировали народные депутаты Н.Томенко, А.Семинога, В.Даниленко и А.Горошкевич.

По словам Н.Томенко, этот законопроект был внесен по предложению ряда экологических организаций, он предлагает запретить изготовление, сбыт и применение отравляющих и анестезирующих средств, колющих, давящих и капканоподобных орудий лова, электроловильных систем (электроудочек), взрывчатых веществ, птичьего клея и синтетических сетей, а также предлагает ввести запрет на ввоз в Украину из-за границы широко распространенных синтетических сетей браконьерства, электроудочек и капканов.

Далее...

Сожженные листья вредят больше, чем заводские выбросы

«Зеленые легкие» города уже пожелтели и в большей степени опали. Теперь жилищники и жители частного сектора активно убирают листву. Если одни централизованно свозят ее на полигон, то вторые активно ее сжигают. Все бы ничего, да вот только дым от сжигания листвы наносит здоровью колоссальный вред.

- Резкого всплеска обращений по поводу ухудшения состояния здоровья, связанных с влиянием на организм опасных веществ, которые выделяются при горении листвы, сейчас нет, - рассказала корреспондентам «КП» начальник городского управления здравоохранения Надежда Севальнева. – Но дело в том, что ядовитые и канцерогенные вещества едкого дыма наносят вред здоровью не мгновенно, они провоцируют различные заболевания впоследствии: аллергию, рак.

В дыме опавшей листвы находится, пишет Kp.ua, высокое содержание соединений свинца, ртути и других тяжелых металлов. Есть в нем и диоксины - одни из самых коварных ядохимикатов. Вдыхание угарного газа может привести к головной боли, потере сознания, обострению респираторных заболеваний. Больше всего от дыма горящих листьев страдают дети, курильщики, пожилые люди и те, у кого есть заболевания сердца или легких. В листьях накапливаются токсичные вещества из окружающей среды, которые зеленые насаждения как биологический фильтр впитывают. А во время сгорания химические соединения высвобождаются, и человек дышит ядовитыми и канцерогенными веществами.

Далее...

ЗУБРАМ НА БУКОВИНІ БУТИ!

На Буковині тривають наукові дослідження одного з найрідкісніших видів наземних тварин – зубрів, розпочаті ще у 2008 році. Вчені Чернівецького національного університету запрошені до участі в розробці і проведенні паспортизації популяцій тварин, що знаходяться в межах Чернівецької області. Співвиконавцем дослідження є інститут зоології ім. І.І.Шмальгаузена НАН України.
Зубр – червонокнижний вид і найбільша з усіх наземних тварин нашої країни. У Карпатах чернівецькими вченими зафіксовані особини з довжиною тіла до 3 метрів та висотою в холці – до 2 метрів. Вага таких биків сягає тонни.

Колись у Карпатах жила численна популяція зубрів, до 1923 року він був практично повністю винищений у наших лісах, – розповідає співвиконавець проекту, завідуючий кафедрою зоології біологічного факультету ЧНУ В.Череватов. Роботи з відновлення цього виду розпочалися після війни. Зубри завозилися у дику природу з зоопарків і, завдяки роботі тогочасних спеціалістів, сьогодні зубри живуть і в Буковинських Карпатах. На територію Північної Буковини зубри були завезені у 70-х роках. Усі вони – біловезько-кавказької генетичної лінії. Тварин завозили двічі: перші 19 особин у 1970 р., ще 4 зубри привезли в 1977 р. На Буковині зубри добре прижилися. І це не дивно, бо в Карпатах вони мешкали до 1762 року, а на Буковині – до початку ХІХ ст. По сьогодні в Буковинських Карпатах та Передкарпатті збереглись назви урочищ та потоків – «Зубровиця», «Зубринець», «Зубрівка». Пік чисельності цих тварин на території Чернівецької області припав на початок 90-х років – біля 200 голів. Це була найбільша субпопуляція в Україні.

Далее...

День довкілля для вчителів початкових класів

Всі зусилля у вихованні виявляться марними, поки учителі не навчать своїх вихованців любити поле, птахів і квіти...

Відповідно до плану роботи управління освіти і науки виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради (М.Верес) 27 жовтня 2010 року відбулося виїзне засідання учителів початкових класів загальноосвітніх навчальних закладів міста на тему: "Екологічне виховання учнів молодшого шкільного віку". Серед проблемних питань, які досліджували учителі, стали питання визначення екологічної освіти учнів на уроках довкілля, організація екологічної стежини у природі та її вплив на виховання екологічної культури учнів. Місцем для проведення засідання обрано Державне лісниче підприємство з охорони природи "Лісекоцентр" (с. Підгір'я, урочище "Діброва" Богородчанського району Івано-Франківської області; директор Г. Вінцевський).

Серед основних заходів - майстер-клас "Екологічна проектна діяльність учнів на уроках та позакласних заходах" (Г. Бадуліна, керівник творчої групи), міні-лекція "Організація і створення екологічної стежини на уроках серед природи", розробка проекту з курсу "Я і Україна. Довкілля", екологічна стежина "Збереження природи рідного краю".

Далее...